ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021: «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις του Μητσοτάκη - Στις 12 οι ανακοινώσεις

Ανασχηματισμός 2021: «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις του Μητσοτάκη - Στις 12 οι ανακοινώσεις

Ανασχηματισμός 2021: Τέλος στο θρίλερ ανασχηματισμού, καθώς όπως ανακοινώθηκε, στις 12:00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα γνωρίζουμε ποιοι υπουργοί θα αλλάξουν πόστο, ποιοι θα απομακρυνθούν και ποια είναι τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στα υπουργεία.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού με τον ανασχηματισμό είναι να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα, τοποθετώντας ανθρώπους – κλειδιά σε κρίσιμες θέσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα του restart και της φυγής προς τα εμπρός.

Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και η μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά δημιουργούν το κατάλληλο timing που αναζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα.

Όλα τα ονόματα – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ο επικείμενος ανασχηματισμός έχει μία μεγάλη παραδοξότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ώρες.

Οι περισσότεροι εκ των υπουργών θα μείνουν αμετακίνητοι, παρά τα όσα διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα πρόκειται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

Όπως όλα δείχνουν οι περισσότεροι βασικοί υπουργοί θα παραμείνουν στα πόστα τους. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Εν μέσω πανδημίας και εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης δεν είναι εύκολο πράγμα να μετακινήσεις Δένδια, Παναγιωτόπουλο, Κικίλια και Σταϊκούρα. Στα ονόματα αυτά προσθέτουμε ως αμετακίνητους τους κυρίους Πιερρακάκη και Χρυσοχοϊδη.

Μετακινήσεις θα έχουμε αρκετές καθώς τα «γράψε-σβήσε» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα αρκετά.

Λέγεται και ακούγεται εντόνως ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης με διευρυμένες αρμοδιότητες που ενδέχεται να απορροφήσουν και το υπουργείο προστασίας του πολίτη. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «σπάει» στα δύο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και το υπουργείο Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας

Με αναβαθισμένο ρόλο μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Θεόδωρος Λιβάνιος που μέχρι τώρα είναι υφυπουργός Εσωτερικών και έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής.

Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, είναι μάλλον απίθανο να μείνει εκτός κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ κλείδωσε η παραμονή στο υπ. Παιδείας της Νίκης Κεραμέως.

Παράλληλα για υφυπουργός στο υπουργείο Δικαιοσύνης «παίζει το όνομα» του νεαρού Γιώργου Κώτσηρα.

Το υπουργείο Εργασίας, εντωμεταξύ, αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης στη θέση του Γιάννη Βρούτση.

Είναι απόλυτα δεδομένη η είσοδος βουλευτών της ΝΔ σε υφυπουργεία.

Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα βρεθεί ο βουλευτής Χρήστος Ταραντίλης ενώ ο Σπήλιος Λιβανός αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν στο υπουργείο Τουρισμού να πηγαίνει ως υφυπουργός η Σοφία Ζαχαράκη.

Στο υφυπουργείο Αθλητισμού παραμένει ο Λευτέρης Αυγενάκης ενώ δεν αλλάζει τίποτα στο οικονομικό επιτελείο.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να μπαίνουν επίσης οι: Σοφία Βούλτεψη, Άννα Ευθυμίου, Άγγελος Συρίγος (πιθανότατα στο υπ. Εξωτερικών), Βασίλης Οικονόμου, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Κατσαφάδος.

Τις τελευταίες ώρες πάντως έντονες είναι οι φήμες για δημιουργία υπουργείου Συντονισμού ή Προεδρίας ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρούν «σιγή ιχθύος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διασωληνωμένος ο υποδιοικητής του Θριάσιου: Είχε εμβολιαστεί, τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας