ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021: Με«σφραγίδα» Μητσοτάκη - Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και νέα πρόσωπα

Ανασχηματισμός 2021: Με«σφραγίδα» Μητσοτάκη - Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και νέα πρόσωπα
ΙΝΤΙΜΕ

Αποχωρήσεις, μετακινήσεις, αναβαθμίσεις αλλά και νέα πρόσωπα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια πλευρά κράτησε τις εσωκομματικές ισορροπίες και από την άλλη απέδειξε πως έχει την αποφασιστικότητα να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα που θεωρούνταν αμετακίνητα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ικανοποίησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εντάσσοντας πολλά πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μετά από 18 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε πως είχε έρθει για ανανέωση και restart, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές η ανακοίνωση του ανασχηματισμού τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για όλους, ενώ το γεγονός ότι διατηρήθηκε ο σταθερός κορμός της κυβέρνησης καταδεικνύει ότι ο απολογισμός του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με τις ταυτόχρονες κρίσεις της πανδημίας του κορονοϊού, της τουρκικής επιθετικότητας και του Μεταναστευτικού είναι θετικός.

Σύμφωνα με τους ιδιους κύκλους οι αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός αποτυπώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου χρονικού διαστήματος, αλλά και την προσπάθεια να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα μέτωπα.

Με τον ανασχηματισμό κάποιοι επιβραβεύτηκαν, άλλοι μετακινήθηκαν για να προσφέρουν από άλλα πόστα, ενώ δίνεται η δυνατότητα και στους νεότερους να δοκιμαστούν.

Σε πολιτικό επίπεδο βασική επιλογή είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό το λόγο ενισχύεται ο τομέας υγείας και παράλληλα διευρύνεται το κοινωνικό κράτος, με βασικούς άξονες την προστασία της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ενώ ενισχύεται και ο σύγχρονος πολιτισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα κυβερνητικό σχήμα, αξιοποιώντας όλες τις δυναμεις της παράταξης που είναι προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες και μπορεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Και μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδουν ότι ο ανασχηματισμός έχει εκλογικό χαρακτήρα, ωστόσο η τοποθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών του Μάκη Βορίδη και του Στέλιου Πέτσα και η αναβάθμιση σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό του Θοδωρή Λιβάνιου, υποδηλώνει πως αν θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει κάποια στιγμή σε εκλογικό αιφνιδιασμό ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος.

Αναφορικά με το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη να σημειωθεί πως το 2017 είχε αναλάβει χρέη γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού κι Επικοινωνίας στη
ΝΔ όπου είχε αναλάβει και την εκπαίδευση των στελεχών του κόμματος στην ενότητα «Ηγεσία και λήψη αποφάσεων», στην Πολιτική Ακαδημία του κόμματος. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και διατηρεί αόριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναμφίβολα πάντως στην τρέχουσα συγκυρία βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κορωνοιού, με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού να ξεκινά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.