ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν! «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»

Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν! «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας παραμένουν για το θέμα του ανοίγματος των ναών την ημέρα των Θεοφανείων. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ των μελών της νέας κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως διατηρείται η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτηση των δύο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα και αναμένεται τις επόμενες ώρες ανακοίνωση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου προς την κατεύθυνση να πέσουν οι τόνοι.

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – Ιεραρχίας ξέσπασε χθες όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτούς τους ναούς για τα Θεοφάνεια, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της Διαρκής Ιερά Σύνοδος απάντησε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος «δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» και ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη με στόχο «να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως υπήρξε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία πριν από τις ανακοινώσεις που αφορούσαν στον εορτασμό των Θεοφανίων, με την Ιεραρχία να ενημερώνεται για την αυστηροποίηση των μέτρων. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια εντός της ημέρας προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, τα μέτρα να τηρηθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου» για «αντάρτικο» με ανοιχτούς ναούς στα Θεοφάνεια.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, «κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός «τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Ιερώνυμο εκτός από τις ευχές για «καλή δύναμη» στους υπουργούς να εύχεται και «καλή συνεργασία» στρέφοντας το βλέμμα του προς τον πρωθυπουργό.

Για το θέμα των Θεοφανείων ρωτήθηκε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ για την Άρτεμις από το Κορωπί: Την κρατούν δύο αλλοδαποί λέει ο δικηγόρος της στο Newsbomb.gr