ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρούσματα σήμερα: Η νέα έκρηξη φέρνει νέα μέτρα - Όλα ανοιχτά - Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις

Κρούσματα σήμερα: Η νέα έκρηξη φέρνει νέα μέτρα - Όλα ανοιχτά - Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις
AP Photo

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένων των επόμενων τριών ημερών, προκειμένου να κλειδώσουν οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Newsbomb.gr, ότι στην παρούσα φάση και με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, δεν προκρίνεται ένα lockdown τύπου Μαρτίου, αλλά εξετάζεται η λήψη νέων στοχευμένων μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο 24ωρο θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και είναι πιθανό, να ενταχθούν στο «κόκκινο» κι άλλες περιοχές, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και να υπάρξουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις στην Αττική, που συνεχίζει να είναι σταθερά πρώτη στα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως.

Οι νέοι αυτοί περιορισμοί ενδεχομένως να αναφορούν τις μετακινήσεις, με την αλλαγή στον χρόνο έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας να είναι εκ νέου στο τραπέζι.

Όσον αφορά στα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές και αυτό θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πάντως, ότι προτεραιότητα παραμένει το να μην κλείσουν.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλύοντας τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διαπιστώνουν μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας.

Όλα τα παραπάνω μελετώνται εξονυχιστικά από κυβέρνηση και ειδικούς, με τις όποιες αποφάσεις να «κλειδώνουν» μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και να ανακοινώνονται, εάν υπάρξουν, την Παρασκευή κατά την επίσημη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την εικόνα που επικρατεί στη χώρα, έκανε λόγο για ένα καθαρά δυναμικό φαινόμενο, που σημαίνει ότι καθημερινά μπορεί να έχουμε μεγάλη αλλαγή δεδομένων.

«Γι αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έτσι λειτουργούμε εμείς ως κυβέρνηση. Τα δεδομένα σαφώς και εξετάζονται μέρα μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται βδομάδα βδομάδα. Εμείς έχουμε χρέος, καθήκον ως κυβέρνηση να αναλύουμε τα δεδομένα και να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι όσον αφορά την περασμένη εβδομάδα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, καταγράφηκε μία αλλαγή στα κρούσματα της τάξης του 40%, εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών τι πρέπει να γίνει και η κυβέρνηση αποφάσισε. «Δεν υπάρχει καμιά προτεραιότητα σε αυτό που θέλουμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι εξετάζεται τώρα σε σχέση με συγκεκριμένες περιοχές, με το λιανεμπόριο ή τα σχολεία για να γίνουν ενδεχομένως κάποιες αλλαγές. «Λειτουργούμε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Δεν υπάρχει προτεραιότητα προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση», επανέλαβε ο κ. Ταραντίλης.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό έχουμε ως προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της εκπαίδευσης. Η δικιά μας επιθυμία είναι να ανοίγουν αν έχουμε λιγότερα κρούσματα όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.261 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 244 οι διασωληνωμένοι