ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφεντικό της ΕΛΣΤΑΤ... έγινε η τρόικα

Αφεντικό της ΕΛΣΤΑΤ... έγινε η τρόικα

Τα νέα εισπρακτικά μέτρα που θα επιβάλλουν οι υπαλληλίσκοι της τρόικας θα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ενώ οι συζητήσεις στη Βουλή επικεντρώθηκαν στην ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικώς με την ΕΛΣΤΑΤ, τις ευθύνες πολιτικών προσώπων και το περίφημο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, σημειώθηκε μια ενέργεια εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που αποσιωπήθηκε από πολλά Μέσα.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε, αιφνιδιαστικά, μία τροπολογία που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και καθιστά τη χώρα αιχμάλωτη της τρόικας και των δανειστών για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την τροπολογία που θα κατατεθεί στον εφαρμοστικό νόμο του Νέου Μνημονίου η χώρα μας αναλαμβάνει τη δέσμευση να τηρεί στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα πρότυπα και τις υποδείξεις των δανειστών και της Eurostat. Επιπρόσθετα στην ΕΛΣΤΑΤ θα συμμετέχουν πλέον σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες της τρόικας και των δανειστών.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος απαίτησε από τη ΝΔ την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας αφού όπως είπε αποτελεί όρο και ουσιώδη υποχρέωση της δανειακής σύμβασης.

Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη.

Σημαίνει ότι η Τρόικα και οι δανειστές αποκτούν τον έλεγχο της λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τα ευρήματα και οι δείκτες της οικονομίας καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αποτελούν την πρώτη ύλη διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.

Με πολύ απλά λόγια, η τρόικα θα μπορεί να προσθέτει στο έλλειμμα υποχρεώσεις ΔΕΚΟ ή οργανισμών που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί και να το διογκώνει. Με αυτό τον τρόπο θα επιβάλλει και νέα εισπρακτικά μέτρα που δε θα έχουν τέλος.

Θα μπορεί να «μαγειρεύει» τους δείκτες της ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης του ΑΕΠ για να μην φαίνεται η παταγώδης αποτυχία αυτής της συνταγής.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι με τον τρόπο αυτή η ΕΛΣΤΑΤ γίνεται αυτοτελής.

Πράγματι, γίνεται αυτοτελής από το Κράτος και την ελληνική κυβέρνηση και υποτελής στην τρόικα και στους δανειστές.

Κάθε δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα εκταμιεύεται αφού παρθούν νέα μέτρα που θα επιβάλλονται με απλά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα οποία θα τυγχάνουν της έγκρισης της τρόικα και θα επιδέχονται και παρεμβάσεις από αυτήν.

Το σπιράλ του θανάτου για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες συνεχίζεται, η τιμωρητική διάθεση των Γερμανών δεν έχει τέλος αλλά ούτε και όρια

Είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούν τον Ελληνικό λαό πέρα από τα όρια της αντοχής τους. Τον ωθούν σε εξέγερση και σε πρωτοφανείς κοινωνικές συγκρούσεις που θα ενισχύσουν το λαϊκισμό και τα άκρα. Ενδεχομένως επιδιώκουν το χάος και την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση με δική της πρωτοβουλία.

Γι' αυτό και εξωθούν τα πράγματα στα άκρα.