ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξενογιαννακοπούλου στο Newsbomb.gr: Μην διανοηθούν να φέρουν εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω lockdown

Ξενογιαννακοπούλου στο Newsbomb.gr: Μην διανοηθούν να φέρουν εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω lockdown

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε «να μην διανοηθεί να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω lockdown» απευθύνει μέσω του Newsbomb.gr η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του Βόρειου Τομέα της ΄Β Αθηνών δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της θα καταργήσει «αυτές τις αντικοινωνικές διατάξεις» όταν ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την πανδημία.

Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη και τη νυν ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον τριπλασιαμό των εκκρεμών συντάξεων, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των κυρίων Μητσοτάκη και Πατούλη για τα όσα συνέβησαν τις ημέρες τις κακοκαιρίας στην Αττική.

Η Μ.Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τις «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ και να επικεντρώσει την πολεμική της στην κυβερνητική πολιτική, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις απόψεις που ακούστηκαν από πλευρές του ΚΙΝΑΛ για την προοπτική μίας «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου:

Τελικά τι έφταιξε στην αντιμετώπιση της «Μήδειας»;

Το επιτελικό κράτος βούλιαξε στα χιόνια. Αντί αυτοκριτικής για την απουσία προετοιμασίας για ένα καιρικό φαινόμενο που αναμενόταν, ζήσαμε την απουσία συντονισμού από την Πολιτική Προστασία και το πινγκ-πονγκ της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων. Εκ των υστέρων επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όμως στη κορύφωση του χιονιά με τη μισή Αττική χωρίς ρεύμα έπινε καφέ στο Ντα Κάπο, ενώ ο κ.Πατούλης έβγαζε σέλφι στο Σύνταγμα. Οι ανακοινώσεις για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αποσαφηνισθούν οι αρμοδιότητες των φορέων στη διαχείριση των ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, είναι ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας. Αναιρεί το δικό της νόμο για την «αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας (4662/2020), που διαφήμιζε η κυβέρνηση ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα, ενώ δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι εφαρμοστικές πράξεις.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις -όπως τις ονομάζει- που προκαλούν αντιδράσεις. Τι να περιμένουμε από το κόμμα σας όταν έρθει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το περίγραμμα του οποίου γνωρίζουμε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο;

Ο κ.Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ως βασική προτεραιότητα την αντιμεταρρύθμιση στα εργασιακά, που επιδιώκει την απορρύθμιση του ωραρίου, την απλήρωτη υπερωριακή εργασία και την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει εν μέσω lock down αυτό το νομοσχέδιο. Θα μας βρεί απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία μαζί με τους εργαζομένους και την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Είναι σαφής η δέσμευση μας ότι θα καταργήσουμε όλες αυτές τις αντικοινωνικές διατάξεις όταν με την εμπιστοσύνη του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση.

Ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, είναι η απονομή των συντάξεων. Υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε κάποια μέτρα για να περιορίσει το πρόβλημα. Πιστεύετε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Όχι, διαιωνίζουν το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, που τριπλασιαστηκε μετά τις εκλογές και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Η τροπολογία που έφεραν για την καταβολή προκαταβολής 384 ευρώ αποτελεί ομολογία απότυχίας της κυβέρνησης και αδυναμίας να επιλύσει το πρόβλημα. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει προσωρινή μόνο ανακούφιση, αλλά σε μικρό ποσοστό δικαιούχων. Εκτιμάται ότι αφορά 50.000 συνταξιούχους, δηλαδή μόλις 1 στις 4 εκκρεμείς συντάξεις. Θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων, καθώς θα προσανατολισθούν προσωπικό και πόροι στην έκδοση της προκαταβολής. Στις περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος σύνταξης, που κυμένεται κατά μέσο όρο στο 20% των αιτήσεων, θα επιστραφούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δεν υπάρχουν διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν με ασφάλεια αν έχουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης, έτσι θα προκύψουν διεκδικήσεις του e-ΕΦΚΑ κατά ανυποψίαστων ασφαλισμένων. Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων συνεχίζεται. Η προκαταβολή συνιστά ένα «αντίδωρο φτώχειας». Η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις οριστικές συντάξεις, προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αναβαθμίζοντας τις υλικοτεχνικές υποδομές του e-ΕΦΚΑ.

Στη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τους εργαζόμενους. Πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;

Αποδυνάμωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Δεν προέβλεψε ελέγχους και μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας. Δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα αποσυμφόρησης στις δημόσιες συγκοινωνίες, που αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες μετάδοσης. Δεν αναγνωρίζει τις ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας των εργαζομένων λόγω covid-19 ως αναρρωτική άδεια, ενώ τους επιβάλλει υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες όταν επιστρέψουν στη δουλειά τους. Επιλογές μιας κυβέρνησης που πλήττουν τους εργαζομένους και τη δημόσια υγεία!

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση» της πανδημίας;

Γιατί αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της εργασίας. Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού, στην αναστολή σύμβασης ή στην ανεργία. Μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τα βγάζει πέρα. Τα μεσαία στρώματα συνεχώς χάνουν σε εισοδήματα και χιλιάδες αόρατοι εργαζόμενοι -στον πολιτισμό, εποχικοί, στον τουρισμό- έχουν πρόβλημα επιβίωσης χωρίς καμία στήριξη. Εδώ και μήνες προτείνουμε να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται, να καλύψει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αναπληρώσει μέρος του μισθού τους, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος και να αποφασιστεί γενναίο κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της περιόδου της πανδημίας. Τα δημοσιονομικά μέσα υπάρχουν. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης απουσιάζει.

Πιστεύετε ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση», στις παρούσες συνθήκες, είναι ρεαλιστικός στόχος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού και προοδευτικού χώρου. Με τις προτάσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία που δοκιμάζεται και αναδεικνύουμε ότι ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε έναν ευρύτερο διάλογο με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σύγκλισης για μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική. Επαφίεται βέβαια και στα άλλα προοδευτικά κόμματα, κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση της εποχής μας. Ήταν σημαντική η κοινή στάση που κρατήσαμε με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 στον εορτασμό του Πολυτεχνείου για την προάσπιση του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης. Θετικές οι απόψεις που ακούστηκαν από πλευρές του ΚΙΝΑΛ για προοδευτική διακυβέρνηση, μένει όμως να αποδειχθεί έμπρακτα η υπόσταση τους με την εγκατάλειψη των ίσων αποστάσεων, της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής, και τη σαφή τοποθέτηση στη Βουλή κατά των κυβερνητικών επιλογών.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει το αρνητικό δημοσκοπικό περιβάλλον και να διεκδικήσει τη νίκη τις ερχόμενες εκλογές;

Ναι μπορεί! Οι δημοσκοπήσεις σε συνθήκες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων έχουν σχετική αξία. Περισσότερη σημασία έχουν οι ποιοτικές αναλύσεις που αποτυπώνουν την κοινωνική αγωνία και επισφάλεια και την κριτική των κυβερνητικών επιλογών. Βρισκομαστε σε μια περίοδο καμπής. Η οικονομική κρίση οξύνεται μαζί με την κοινωνική απόγνωση. Το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή πολιτικής είναι ισχυρό και συνεχώς δυναμώνει. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι προγραμματικές θέσεις που δημοσιοποίηθηκαν και τέθηκαν σε ευρύ κοινωνικό διάλογο απευθύνονται στην κοινωνική πλειοψηφία, στη νέα προοδευτική συμαχία των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown