ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης, η επίθεση στον Τσίπρα για την επιχείρηση λάσπης και οι θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο Μητσοτάκης, η επίθεση στον Τσίπρα για την επιχείρηση λάσπης και οι θεσμικές πρωτοβουλίες
ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξεπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιχείρηση λάσπης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία προσπαθεί να ταυτίσει την Νέα Δημοκρατία ως κόμμα παιδεραστών τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη από αρχηγούς της αντιπολίτευσης του κινήματος του ελληνικού «metoo» αλλά και να καταδικάσουν το χυδαίο λαϊκισμό από κάποιους που προσπαθούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον επέκρινε για τα υπονοούμενα που άφησε αναφορικά με τους λόγους που ο ίδιος υπεραμύνθηκε της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

«Δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα και να αφήνετε υπονοούμενα για δήθεν "ένοχα μυστικά". Αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης, το να αφήνετε υπονοούμενα. Να ανεβείτε εδώ στο βήμα και να πείτε ξεκάθαρα τι εννοείτε. Έτσι γεννιούνται οι τερατολογίες και οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο, από κάποιες τέτοιες γενικές αναφορές. "Ήταν φίλος σας ο κ. Λιγνάδης αλλά δεν πειράζει που ήταν φίλος σας, δεν θα έπρεπε να ξέρετε...", μόνο που δεν ήταν φίλος μου αλλά εσείς το είπατε, δεν πειράζει κάτι μένει. Ρίξε, ρίξε, ρίξε, ρίξε κάτι θα μείνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα τον κάλεσε να καταδικάσει τις «εμετικές» αναρτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Παύλου Πολάκη και Σουλτάνας Ελευθεριάδου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου διακινεί ανήλικα προσφυγόπουλα σε παιδεραστές. Ειδικότερα για τις επιθέσεις Πολάκη στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε την αντίδρασή του απέναντι στον Μακάριο Λαζαρίδη:

«Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό “κύναιδος” στις τοποθετήσεις του. Εσείς θα ζητήσετε σήμερα από το βήμα της Βουλής να κάνει το ίδιο; Θα αποδείξετε, επιτέλους, ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο; Εδώ είμαστε, κάντε το!», είπε σε έντονο ύφος κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λοιπόν, κ. Τσίπρα, επειδή είστε και μηχανικός σας προτείνω να καταθέσετε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα αφορά μια δική σας ανακάλυψη. Τα μη επανδρωμένα πληκτρολόγια. Είναι τα πληκτρολόγια που γράφουν μόνα τους. Δεν υπάρχει κάποιος που να πληκτρολογεί. Από μόνα τους. Πίσω από πληκτρολόγια δεν κρύβεται κανείς, γράφουν μόνα τους. Είναι αυτοματοποιημένα πλήρως. Λοιπόν, δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα πληκτρολόγια, υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν στα πληκτρολόγια, επώνυμα, με τις χυδαιότητες στις οποίες αναφέρθηκα. Εκτός κι αν διεκδικείτε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρείχε πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη και δικαιολόγησε τις «χυδαίες» αναρτήσεις, υποστηρίζοντας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις και από «γαλάζια» στελέχη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιλέξατε να επιτεθείτε για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του και να επιρρίψετε σε εμένα και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επιθετικότητα του διαδικτύου».

Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, στην επιχείρηση λάσπης απάντησε με δέκα παρεμβάσεις για την δημιουργία πλαισίου προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, προκειμένου και να τιμωρηθούν οι δράστες του παρελθόντος, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον.

Κορυφαία παρέμβαση, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα με τις οποίες αφενός αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αφετέρου οι αλλαγές στον χρόνο παραγραφής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε έχουν διπλό στόχο «πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.
  • Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.
  • Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.
  • Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας.
  • Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.
  • Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Ένα παράδειγμα να αναφέρω μόνο, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας.
  • Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.
  • Οι παρεμβάσεις αυτές, τις οποίες ανακοινώνω σήμερα, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Τέλος, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για το ελληνικό #Metoo