ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δριμύ κατηγορώ σε Μητσοτάκη για την καταστολή – «Είστε ή ανεπαρκής ή επικίνδυνος»

Τσίπρας: Δριμύ κατηγορώ σε Μητσοτάκη για την καταστολή – «Είστε ή ανεπαρκής ή επικίνδυνος»

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αστυνομική βία των τελευταίων ημερών εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφού αρχικά εξέφρασε την συμπαράστασή του σε όσους έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας αλλά και την συμπαράσταση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε από επίθεση χούλιγκαν ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών» εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Σας κατηγορώ γιατί επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες επιλέγοντας ως στρατηγική επιλογή τον διχασμό.
  • Σας κατηγορώ ότι παρότι αποτύχατε με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ εξακολουθείτε να αποφεύγετε την πραγματικότητα και την εκμεταλλεύεστε την πανδημία για επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Σας κατηγορώ για διασπάθιση δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις και ρουσφέτια παντός είδους σε ημετέρους
  • Σας κατηγορώ ότι επιδείξατε αλαζονεία παραβιάζοντας προκλητικά τα μέτρα που επιβάλατε στους πολίτες
  • Σας κατηγορώ γιατί υπονομεύετε όχι μόνο την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή σας αλλά και γιατί υπονομεύετε τους επιστήμονες πίσω από τους οποίους κρύβεστε
  • Σας κατηγορώ ότι αντιδράτε με τρόπο σπασμωδικό και επιστρατεύετε την καταστολή και το ψέμα αντί για τον διάλογο και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία κοινωνική ειρήνη

«Αντί εσείς να κατανοήσετε ότι προκαλείτε εσείς αυτή την οργή καταφεύγετε στην καταστολή καθώς έχουμε τάγματα εφόδου της αστυνομίας να κακοποιούν νέους επειδή βγήκαν μια βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς και δημιουργείτε την εντύπωση κατάστασης πολιορκίας στις γειτονιές σας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Δεν είχατε την ευθιξία να αναλάβετε μέρος της ευθύνης γιατί την ώρα που επιβάλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα δείχνετε την αλαζονεία με βόλτες στην Πάρνηθα και το γλέντι στην Ικαρία».

«Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων είναι η οργή των νοικοκυραίων, αυτή να φοβάστε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολίασε, δε, καυστικά «για τον πολίτη που χτυπήθηκε γνωρίζατε άμεσα για τον Λιγνάδη πέσατε από τα σύνεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι το επιτελικό κράτος;»

«Σπέρνετε φόβο και ανασφάλεια και προκαλείτε αντιδράσεις εκεί που δεν υπάρχει λόγος όπως στη Θεσσαλονίκη όταν ενώ είχε βγει ανακοίνωση από το ΑΠΘ ότι στις 12 το μεσημέρι θα έληγε η κατάληψη σπεύσατε σε επιχείρηση. Γιατί έχετε τη στρατηγική της έντασης» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας προειδοποιώ ότι η βία τρέφει τη βία. Η απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής, αν το καταλαβαίνετε είστε επικίνδυνος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ενορχηστρωτή» της έντασης.

«Ξέρατε ότι οι χούλιγκανς θα πήγαιναν στη Νέα Σμύρνη, για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντί να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντί να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια», είπε ο ΑλέξηςΤσίπρας.

«Εμείς όμως κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δε βρήκατε ακόμη μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε την επίθεση στον αστυνομικό. Ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης. Εσείς, ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και τους πολιτικούς σας αντιπάλους», συμπληρώνοντας, επίσης, πως «αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση».

Στη συνέχεια έκανε εκτενέστατη αναφορά στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Από τον Οκτώβρη του 2019, όταν η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”, - «που να ξέραμε πως θα μετατρέπατε τη Ν.Σμύρνη σε Gotham City», ανέφερε χαρακτηριστικά -, την εισβολή στο σπίτι του Δ. Ινδαρέ, μέχρι την χθεσινή εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ, η οποία θα έληγε το μεσημέρι της Πέμπτης. «Είμαι όμως υποχρεωμένος να σας προειδοποιήσω. Η βία τρέφει τη βία. Η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού. Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο. Και μετά τους ρίχνετε στο πλήθος όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα», συνέχισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ στις βάσεις των σύγχρονων και ευρωπαϊκών αστυνομιών. Με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών.

«Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του. Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού