ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τo πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ικανοποίηση Μητσοτάκη και η αισιοδοξία για τον τουρισμό

Τo πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ικανοποίηση Μητσοτάκη και η αισιοδοξία για τον τουρισμό
ΙΝΤΙΜΕ

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού (Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό), που παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, θα διευκολύνει τη μετακίνηση από χώρα σε χώρα και θα είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο θα ανοίξει ο τουρισμός.

Το πιστοποιητικό, το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι για να σωθεί η τουριστική περίοδος, θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιασθεί κατά της Covid-19 ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR ή διαθέτει ανοσία έχοντας προσβληθεί και αναρρώσει από την νόσο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNNi εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση της Κομισιόν, να την πρόταση του για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Ήμουν ο πρώτος που ήγειρε το ζήτημα του πράσινου, ψηφιακού πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο σε εμένα ότι σε κάποιο σημείο, είτε στα μέσα της άνοιξης, είτε το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ταξιδέψουν και έπρεπε, στο μέτρο του εφικτού, να διευκολύνουμε την πραγματοποίησή τους. Τότε υπήρχε μια αντίθεση, αλλά η Κομισιόν υιοθέτησε αυτήν την ιδέα, υποβάλλοντας την πρότασή της, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, που είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι πολύ εξαρτημένη από τον τουρισμό» επεσήμανε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, η αυλαία της οποίας θα ανοίξει στην Ελλάδα περί τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου: «Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μια ψηφιακή απόδειξη είτε για το ότι έχεις εμβολιαστεί ή το έχεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα στον διαγνωστικό έλεγχο ή ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα μπορείς να εισέρχεσαι σε χώρες όπως η Ελλάδα, χωρίς καμμιά καραντίνα και χωρίς κανένα επιπλέον τεστ στα σύνορα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, περιμένω να είναι το πρότυπο στα ταξίδια. Και περιμένω επίσης ότι θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αισιόδοξοι οι τουριστικοί πράκτορες

Εν τω μεταξύ οι τουριστικοί φορείς εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς η αγορά παραμένει επί του παρόντος «παγωμένη». Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος η "μάχη" θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό.

Κλειδί φυσικά αποτελεί ο εμβολιασμός και ο ρυθμός που θα «τρέχει», καθώς αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες κρατήσεις των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το τέλος Μαρτίου φέτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος θα είναι η χρονιά που οι κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή.

Στο επίκεντρο Ισραήλ, Βρετανία, Γερμανία

Στο μεταξύ, αχτίδα αισιοδοξίας, προκύπτει από την καλή ροή των εμβολιασμών σε Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα. Σημειώνεται πως το Ισραήλ στέλνει Ελλάδα 1,5 εκατ. τουρίστες.

Αναφορικά με τους βρετανούς τουρίστες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TUI οι κρατήσεις για διακοπές από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχουν «πετάξει» προς τα πάνω με πρώτες χώρες στις προτιμήσεις τους να είναι η Ελλάδα και η Ισπανία. Για «μαζική αύξηση των κρατήσεων» σε ελληνικούς προορισμούς έκανε λόγο ο Τόμπι Κέλι, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Trailfinders, διευκρινίζοντας ότι «οι Βρετανοί προσανατολίζονται τώρα προς ό,τι είναι πιθανό να είναι ανοικτό» το καλοκαίρι.

Αλλά και η γερμανική αγορά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2021. Σημειώνεται πως ακόμα και πέρυσι, οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι σε αφίξεις στη χώρα μας (στέλνοντας 1.534.153 επισκέπτες, σημειώνοντας πτώση 58,4% σε σχέση με το 2019), παρόλο που μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020 υπήρχαν μεγάλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Για το 2021, και λόγω της πορείας των εμβολιασμών αναμένεται πως το καλοκαίρι θα μπορέσει να είναι καλύτερο από πέρυσι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι Γερμανοί tour operators ελπίζουν να φτάσουν ένα ποσοστό 50-60% των κρατήσεων του 2019, ενώ το 2020 ήταν περίπου στο 25%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.