ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό μήνυμα Ελλάδας - ΗΠΑ: Οι ασκήσεις με το Αϊζενχάουερ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ισχυρό μήνυμα Ελλάδας - ΗΠΑ: Οι ασκήσεις με το Αϊζενχάουερ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Το μήνυμα της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, η επίσκεψη Μητσοτάκη και η επικείμενη επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ιδιαίτερη συμβολική αξία και επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών Ελλάδας - ΗΠΑ σηματοδοτούν η άφιξη του αεροπλανοφόρου των Ηνωμένων Πολιτειών «Αϊζενχάουερ» στη ναυτική βάση της Σούδας, η επίσκεψή του από τον πρωθυπουργό, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάντεν την 25η Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο και συμπίπτει και με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία θα λάβει μέρος ο Τζο Μπάιντεν.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Newsbomb.gr ότι η συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν θα έχει έχει καμία σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία έτσι κι αλλιώς θα συμμετάσχει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ τονίζουν πως η συγκυρία που πραγματοποιείται η επικοινωνία είναι ύψιστης συμβολικής σημασίας λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Αναφορικά με την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, τη μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει πλοία αυτού του μεγέθους αυτή την εβδομάδα, είναι υψίστης σημασίας, καθώς η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Κι αυτό, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που -όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο- δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί.

Η επίσκεψη αναδεικνύει ταυτόχρονα τη στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδος που βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Και η συνεργασία αυτή, καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, αποκτά -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση σε πρώτη φάση, τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R «Romeo» -από τα πλέον σύγχρονα του αμερικανικού Ναυτικού- συν ακόμα τρία στη συνέχεια, ενώ τα πρώτα θα παραληφθούν στα μέσα του 2022.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως κατά την πλεύση του αεροπλανοφόρου προς την Κρήτη ενσωματώθηκε στην ομάδα του η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρά», ενώ έγιναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.