ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα και ΗΠΑ «απαντούν» στα πυρηνικά Ερντογάν - Πούτιν: Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Ελλάδα και ΗΠΑ «απαντούν» στα πυρηνικά Ερντογάν - Πούτιν: Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ
INTIME

Ξεκάθαρη πλέον η στήριξη της Ουάσινγκτον στη Χώρα μας – Κοινές ασκήσεις των αμερικανικών F-18 με το Πολεμικό Ναυτικό και τα ελληνικά μαχητικά - Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την λυκοφιλία «σουλτάνου» – «τσάρου».

Την ώρα που ο Ερντογάν έδινε την Τετάρτη (10/03) ακόμα ένα προκλητικό και επικίνδυνο σόου, παρέα με τον «φίλο» μας και ομόδοξο Βλάντιμιρ Πούτιν, για τη δημιουργία του τρίτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου της Τουρκίας, Ελλάδα και ΗΠΑ φρόντιζαν να δώσουν την δική τους απάντηση.

Ψύχραιμα, νηφάλια και χωρίς τυμπανοκρουσίες, Αθήνα και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) πέρασε το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο με προορισμό το ναύσταθμο της Σούδας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που οι Αμερικανοί στέλνουν το τρομακτικής ισχύος αεροπλανοφόρο τους στην Μεσόγειο, όχι απλά για να συμμετάσχει σε ασκήσεις, αλλά για να δέσει στην Κρήτη.

Πρόκειται σαφέστατα για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, για ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε, οι προθέσεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν φανεί εδώ και καιρό, από τις πρώτες κιόλας επαφές του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τους κκ Δένδια και Τσαβούσογλου. Οι δηλώσεις της αμερικανικής διπλωματίας έδιναν σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με τη διαφορά προσέγγισης του Μπλίνκεν να είναι τόσο εξόφθαλμη που φάνηκε ακόμη και στην Τουρκία.

Ότι ο κ. Μπλίνκεν έστειλε ένα μήνυμα συνεργασίας στην Ελλάδα, ενώ στην Τουρκία μήνυμα ότι «η ατζέντα σας είναι προβληματική», είτε αυτή λέγεται S-400, είτε επιθετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, είτε ανθρώπινα δικαιώματα, αποτέλεσε το πρώτο δείγμα των αμερικανικών προθέσεων.

Η… απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη προκάλεσε νευρικό κλονισμό και φυσικά τρόμο στους Τούρκους, που είδαν πάνω από 150 αμερικανικά ελικόπτερα, ανάμεσά τους και επιθετικά τύπου Απάτσι, αλλά και άρματα μάχης να κατακλύζουν την πρωτεύουσα του Έβρου και από εκεί να διαχέονται σε άλλες βαλκανικές χώρες για ασκήσεις.

Τώρα, το θηριώδες αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ φτάνει και πάλι στην Ελλάδα έχοντας στο κατάστρωμά του τα πανίσχυρα F-18 τα οποία από την Παρασκευή θα συνεκπαιδεύονται με τους πολύπειρους πιλότους των ελληνικών μαχητικών και φυσικά με τις μονάδες επιφανείς και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ήδη η φρεγάτα ΨΑΡΑ βρίσκεται εν πλω προς το Γιβραλτάρ προκειμένου να ενταχθεί στην αρμάδα που θα συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προς την Κρήτη, ενώ ένα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 θα επιτηρεί από το βυθό όλες τις κινήσεις της αρμάδας μέχρι να φτάσουν στην Κρήτη.

Οι Αμερικανοί έχουν σχεδιάσει πλήθος ασκήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα πολεμικά πλοία, τα ελληνικά υποβρύχια και φυσικά τα μαχητικά των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σχεδιάζουν να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη δράση Ελλήνων και Αμερικανών. Άλλωστε, Αθήνα και Ουάσινγκτον θέλουν να στείλουν και πάλι σαφές μήνυμα εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας τους, την ώρα που η λυκοφιλία Πούτιν – Ερντογάν ισχυροποιείται.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το Αϊζενχάουερ έρχεται στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά το γαλλικό Σαρλ ντε Γκολ, επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα δύναμη αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.