ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοσκοπήσεις, το σάλπισμα αντεπίθεσης του Τσίπρα και η γκρίνια

Αντώνης Γκιόκας

InTime

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση συσπείρωσης μπροστά στην κυβερνητική επίθεση «λάσπης»

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, φανερώνοντας για ακόμα μία φορά ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζονται ακόμα αρκετή δουλειά για να βρουν κοινό βηματισμό οι διαφορετικές πολιτικές σκέψεις που συνυπάρχουν – όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα κόμματα εξουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση στον απόηχο της ψηφοφορίας για το Ελληνικό, που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, ακριβώς για να αποσυμπιέσει την συσσωρευμένη πίεση που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματος. Ως βαλβίδα αποσυμπίεσης αναμένεται να λειτουργήσει και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Άλλωστε, η εποχή δεν είναι η κατάλληλη για «ξεκαθάρισμα» εσωκομματικών λογαριασμών. Όπως, φέρεται να είπε και στην τοποθέτηση του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν είναι ανυπέρβλητες και μπορούν να λύνονται διά της συνθέσεως. Στη παρούσα φάση, άλλα πράγματα προέχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί σκοπεύει ο πρόεδρος του να ρίξει όλο το βάρος το επόμενο διάστημα.

Αρχικά, στον εμπλουτισμό του κυβερνητικού σχεδίου του κόμματος, καθώς η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία δεν είναι ακριβώς ρόδινη. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας «τα δεδομένα αλλάζουν. Και θα αλλάζουν ολοένα και περισσότερο όσο βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει στα στελέχη του ότι πολύ σύντομα μπορεί να κληθούν να δώσουν μια μεγάλη μάχη, η οποία παρά τα αρνητικά σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, μπορεί να κερδηθεί. Έτσι, μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το «νέο ΕΣΥ», πλέον το βάρος έχει πέσει στην εκδήλωση για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά την περίοδο της πανδημίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να δείξει στους πολίτες ότι διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο εξουσίας – αν και ακόμα αναζητά το πολίτικο στίγμα που το περιβάλλει.

Την ίδια στιγμή, ευεργετικά για την Κουμουνδούρου φαίνεται πως θα λειτουργήσει η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά, αφού και χθες, επιβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη όλων των πλευρών προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού. Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η επίθεση στον Νίκο Παππά, είναι επίθεση εναντίον όλου του κόμματος. Άλλωστε, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η «εκδίκηση» της διαπλοκής, εναντίον του υπουργού που προσπάθησε να ρυθμίσει το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, οδηγώντας για πρώτη φορά στα δημόσια ταμεία τους επιχειρηματίες που κατείχαν επί δεκαετίες δημόσιες συχνότητες και δεν έβαλαν ποτέ το χέρι στη τσέπη.

Τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ την έθεσε ξεκάθαρα, πρώτος από όλους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που παρείχε πλήρη κάλυψη στον σύντροφο του. «Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ο Μητσοτάκης, όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται».

Για να αποφέρουν οι παραπάνω κινήσεις το επιθυμητό για την Κουμουνδούρου αποτέλεσμα, θα πρέπει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον δημόσιο λόγο που αρθρώνουν. Τόσο για να μην δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες εκφράζοντες διαφορετικές θέσεις επί του ίδιου θέματος, όσο και για να μην βάλλονται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού τους, τους την έχει «στημένη» και τους περιμένει κάθε φορά στη «γωνία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved