ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Παππά: Πόλωση, κόντρες και θερμοί διάλογοι

Προανακριτική για Παππά: Πόλωση, κόντρες και θερμοί διάλογοι

Την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν 189 βουλευτές, ενώ 85 ψήφισαν όχι και 15 βουλευτές παρών.

Πόλωση, κόντρες και υψηλοί τόνοι επικράτησαν χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Τελικά η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τη σύσταση προανακριτικής κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016.

Συγκεκριμένα, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν 189 βουλευτές, ενώ 85 ψήφισαν όχι και 15 βουλευτές παρών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259)

Από την ψηφοφρία απουσίαζε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο Νίκος Παππάς
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφόδρα πυρά στην κυβέρνηση πως «στήνει δίκες σκοπιμότητας για τους πολιτικούς αντιπάλους» εξαπέλυσε, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως επέλεξε το δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και του διχασμού. «Μόνο να ξέρετε αυτός ο δρόμος είναι και ολισθηρός και επικίνδυνος για αυτόν που τον επιλέγει» σημείωσε, λέγοντας πως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με καθεστωτική συμπεριφορά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια είπε πως «η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων είναι χαρακτηριστική και συμβολική για το συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. Απούσα η κυβέρνηση από τη Βουλή, απούσα και από το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός, από το δράμα που ζει ο τόπος».

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι «στον αυτόματο πιλότο μιας ατελέσφορης και αναποτελεσματικής καραντίνας για πέντε μήνες» και πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μείνει απροστάτευτο. Όπως είπε η κυβέρνηση επιχειρεί μια μετατόπιση των ευθυνών, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες είναι απροστάτευτοι.

Ειδική αναφορά έκανε στον πρωθυπουργό - που δεν ήταν στην Ολομέλεια - λέγοντας «σοβαρά τώρα, κύριε Μητσοτάκη; Με εβδομήντα νεκρούς τη μέρα, με τον φόβο να σκιάζει την κοινωνία, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, εσείς το μόνο που σκέπτεστε είναι πως θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους;».

Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω πανδημίας να βστήσει εκδικητικά δικαστήρια για τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Θα έπρεπε και ως παράταξη και ως οικογένεια Μητσοτάκη να είχατε βγάλει τα συμπεράσματα, από τον τρόπο που επιχειρήσατε τότε να σπιλώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους και πως αυτό γύρισε μπούμερανγκ» είπε. Μάλιστα προσέθεσε πως «το να επιχειρείτε το ίδιο αποτυχημένο τοξικό και διχαστικό σχέδιο και στις σημερινές περιστάσεις, αποδεικνύει ότι είστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Και σε ό,τι αφορά τον εμπνευστή σσκαι σκηνοθέτη του σχεδίου, αποδεικνύει ότι είναι ένας διχαστικός, κατώτερος των περιστάσεων και εν τέλει επικίνδυνος πρωθυπουργός».

ΝΔ: Πλήρης κάλυψη Παππά από Τσίπρα

Η ΝΔ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς. Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά. Ελπίζουμε τις απόψεις του αυτές να τις μοιράστηκε με τον κ. Πικραμμένο, όταν τον είχε απέναντί του στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαρτίου. Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη. Όσο για τις καταγγελίες του περί πόλωσης και διχασμού, τον παραπέμπουμε στο σημερινό εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του φίλου του κ. Πολάκη για το οποίο δεν βρήκε τίποτα να πει».

Παππάς: Έχω κάνει το καθήκον μου

«Είμαι υπερήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή τη διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική για τον κοινό νου πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

«Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού, απέναντι στις ιδέες μου και την παράταξη που έχω την τιμή και το βάρος να υπηρετώ», υπογράμμισε. Όπως είπε, «αυτή η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι το προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού. Του ανταγωνισμού ανάμεσα στην εθελοδουλία και στο θράσος. Της εθελοδουλίας απέναντι στα συμφέροντα και του θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Η κυβέρνηση και εγώ δεχθήκαμε επιθέσεις, εκβιασμούς, λοιδωρίες, συκοφαντίες, γιατί θελήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει: ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν άδεια. Εσείς είχατε πορευτεί για χρόνια παραβιάζοντάς το, παρακάμπτοντας, αγνοώντας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλεγαν ότι η παράταση λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια αντίκειται στο Σύνταγμα».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα τόνισε πως «είναι κενή περιεχομένου η πρότασή σας», ενώ έκανε μια εκτενή αναδρομή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια σειρά θεμάτων (τράπεζα Πειραιώς, ΜΜΕ, σύμβαση με τη Cisco). Όπως είπε στην κυβερνητική πλευρά, «όταν μιλάτε για αυτή την παράταξη πρέπει να προσέχετε, έχετε τη φωλιά σας λερωμένη. Και η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας πλησιάζει».

Ο πρώην υπουργός αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών- σημείωσε πως υπήρξε μία διαδικασία κατά την οποία «το δημόσιο δεν δαπάνησε λεφτά, εισέπραξε λεφτά». Όπως είπε, «δεν υπάρχει καν -δεν τολμήσατε να το εκστομίσετε- καμία κατηγορία ότι εισπράξαμε λιγότερα από όσα θα έπρεπε».

Κόντρες και θερμοί διάλογοι

H συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με «κόντρες», καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου απόψε. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γ. Ραγκούσης έκανε λόγο για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας.

Για «υπόθεση-φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας. Συνεχίζοντας τα πυρά μίλησε για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους» και χαρακτήρισε την πρόταση «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι... θερμοί διάλογοι. Για παράδειγμα υπήρξε σφοδρή κόντρα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ιστορία έχει καταγράψει σε ποια μεριά του ποταμού στάθηκαν οι δύο παρατάξεις που ιστορικά υπάρχουν στην Ελλάδα. Υπάρχει η παράταξη των Κολοκοτρωναίων, του Βελουχιώτη και του Πολυτεχνείου και υπάρχει η παράταξη των κοτζαμπάσηδων , των Τσολάκογλου, η παράταξη που από τη μήτρα της βγήκαν οι χουντικοί. Αυτά τα δυο στρατόπεδα είναι που συγκρούονται μέχρι σήμερα» είπε ο Παύλος Πολάκης.

Για βαθιά διχαστικό μήνυμα μίλησε ο Θάνος Πλεύρης, καλώντας εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν καλύπτει τον βουλευτή του. Οι τόνοι ανέβηκαν ξανά λίγη ώρα αργότερα, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο να εξαπολύει βέλη στον Παύλο Πολάκη για τη στάση του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.