ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Έχετε αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα

Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής

Σφοδρή επίθεση στον Κυριακο Μητσοτακη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φωφη Γεννήματα, στη συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή

Η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τόσο την κυβέρνηση για τους λάθος χειρισμούς, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για κοκορομαχίες.

«Ήρθατε με άλλο ύφος, άλλο τόνο κι άλλη διάθεση κύριε Μητσοτάκη, αλλά πως θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς από τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, γιατί είναι φανερό ότι έχετε αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε το μεγαλύτερο lockdown σε διάρκεια σε όλη την Ευρώπη, αποτυχημένο όμως. Μαθητές, φοιτητές σε ψυχολογική κατάρρευση, αγορά και μικρομεσαίοι σε αργό και βασανιστικό θάνατο» είπε αρχικά η κυρία Γεννηματά και συνέχισε.

«Έπρεπε να σπάσουμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων για να δεήσετε επιτέλους να έρθετε εδώ στη Βουλή και να συζητήσουμε σε αυτό τον τόνο, μιλώντας για συνεννόηση για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο» είπε η κ. Γεννήματα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι το κόμμα της ήταν το μόνο που έβλεπε τι έρχεται, ζητώντας την δημιουργία εθνικού σχεδίου.

«Βλέπαμε με την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που σήμερα ζούμε. Εσείς επιμείνατε να παίρνετε μέτρα που δεν αντιμετώπιζαν την πανδημία, δεν ήταν αποτελεσματικά, αντίθετα επιδείνωσαν την κατάσταση η οποία χειροτέρευσε» είπε.

Η κυρία Γεννηματά επικαλέστηκε μελέτη του Bloomberg, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση, ενώ σε άλλες μελέτες βρίσκεται τρίτη από το τέλος.

«Τον προηγούμενο μήνα ήμασταν στην 20ή θέση δηλαδή πέσαμε 20 θέσεις κάτω. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το δείκτη θνητότητας. Δε θα αναφερθώ σε νούμερα, αλλά καταθέτω στα πρακτικά τα στοιχεία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε από το φθινόπωρο πρόταση για ασφαλές πρόγραμμα ανά περιοχή.

«Δώστε επιτέλους τα βαρέα και ανθυγιεινά στους νοσηλευτές»

Η κυρία Γεννηματά επισήμανε την κακή πορεία την Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας περιγράφοντας:

«Ο δρόμος είναι μακρύς, τα εμβόλια αργούν, το γεγονός ότι είμαστε οριακά κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ρυθμό εμβολιασμού στην πρώτη δόση είμαστε 23οι στους 27, αλλά δεν σας κάνω κριτική γι’ αυτό γιατί είμαστε οριακά ο ένας δίπλα στον άλλο. Παρακολουθήστε το target group των εμβολιασθέντων, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των άνω των 80 ετών και έχει εμβολιάσει μόλις το 51,5% με την πρώτη δόση, είναι ένα πολύ κακό ποσοστό».

Στη συνέχεια ανάφερε σειρά προτάσεων του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι απαιτείται:

  • άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας,
  • ενιαίο συντονιστικό κέντρο με ένταξη σε αυτό όλων των δομών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και των στρατιωτικών νοσοκομείων, του επιστημονικού προσωπικού τους και εξασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

«Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να είναι πια COVID free, είναι σκανδαλώδες. Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Υπάρχει προκήρυξη που έληξε με πολλούς ειδικότητες. Αξιοποιείστε τις προσλήψεις! Τους ψάχνετε τους γιατρούς όλους αυτούς τους μήνες και δεν τους βλέπετε ακόμα τους έχετε μπροστά σας!» είπε η κ. Γεννήματα κάνοντας λόγο για περίεργα περιστατικά που διηγούνται νοσηλεύτριες που εργάζονται σε μονάδες COVID.

«Μου διηγούνται περιστατικά που νοσηλεύτριες που δεν προλαβαίνουν να βγάλουν την στολή τους για να φτάσουν μέχρι την τουαλέτα κι άλλες την ώρα που βγαίνουν από τις μονάδες και πάνε να βγάλουν τη στολή τους λιποθυμούν. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους έχετε αρνηθεί να δώσετε τα βαρέα και ανθυγιεινά».

«Εγώ ως Ελληνίδα ντρέπομαι, εσείς αισθάνεστε καλά; Έχω καταθέσει τέσσερις φορές τροπολογία γι’ αυτό το θέμα, επιτέλους κάντε το δεκτό δώστε τους τώρα τα βαρέα και ανθυγιεινά!» είπε ανεβάζοντας τους τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η ίδια ζήτησε το άνοιγμα το σχολείων, επισημαίνοντας πόσο καταστροφικό είναι το κλείσιμο των σχολείων για τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, ενώ συμπλήρωσε: «τα παιδιά της πρώτης και δευτέρας δημοτικού δεν θα έχουν αναμνήσεις, το καταλαβαίνετε αυτό;».

Κλείνοντας η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχει έρθει η ώρα της εθνικής μάχης λέγοντας πως όλοι κρίνονται από την στάση τους απέναντι σε αυτήν.
«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίστε να είστε ο πρωθυπουργός της ανεπάρκειας και της κοινωνικής αδικίας» έκλεισε την ομιλία της στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα