ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων Ελλήνων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών

Ψήφος αποδήμων Ελλήνων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών
ΙΝΤΙΜΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Θετικά βλέπουν το νομοσχέδιο ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, για να περάσει το νομοσχέδιο, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θετικά βλέπουν το νομοσχέδιο εκτός από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, που συγκεντρώνουν πλειοψηφία 190 βουλευτών.

Το ΚΚΕ φαίνεται πως επιθυμεί τη διατήρηση των περιορισμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη δίκη του πρόταση, η οποία θέλει την απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Σημειώνεται, ότι οι δηλώσεις που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδωρα Τζάκρη, χαρακτηρίζοντας «υποτιμητικούς και προσβλητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, που οδήγησαν το υπουργείο Εσωτερικών στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεμιστοκλέους: Την Τετάρτη φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson