ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras syriza programma

Το σχέδιό του για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την άρση του lockdown παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο που παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να καταθέσει και το σχέδιό για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο οποίος αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχερήσεις, αφού προβλέπει ακόμα και πτώχευση φυσικών προσώπων, ενώ απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες. Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως με δεδομένο ότι από την αρχή, μέχρι και το τέλος του 2020 δημουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο τους περιλαμβάνεται η διαγραφή διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς υπογραμμίζουν ότι περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Παρακολουθείστε LIVE την παρουσίαση του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καραϊβάζ - Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;