ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση περιορισμών: Τοπικά lockdown, όχι ορίζοντια μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι στο κυβερνητικό πλάνο

Άρση περιορισμών: Τοπικά lockdown, όχι ορίζοντια μέτρα και σαρωτικοί έλεγχοι στο κυβερνητικό πλάνο

Η συμμόρφωση με τα λιγοστά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αποτελείτο βασικό ζητούμενο στην τρέχουσα συγκυρία. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το πώς εξελίσσεται το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ εκτιμάται πως το τείχος ανοσίας που έχει αρχίσει να χτίζεται με βασικό όπλο τους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με τα τεστ αυτοδιάγνωσης θέτουν τις βάσεις για την ολική επιστροφή στην κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για εγρήγορση και πιστή τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας και χαρακτηρίζουν καταστροφικό για την οικονομία αλλά και την κοινωνία οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά οριζόντια μέτρα, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Να σημειωθεί πως αυστηρό lockdown αποφασίστηκε πρόσφατα για την Κάλυμνο, ενώ υπάρχει και το παράδειγμα του Πόρου, όπου τον περυσινό Αύγουστο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων εφαρμόστηκαν αυστηροί περιορισμοί.

Και δεν είναι τυχαίο πως οι μικρές τοπικές επιδημιολογικές «εκρήξεις» που καταγράφονται, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αφορούν τη νεαρή ηλικία των συμπολιτών μας που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Είναι κυρίως άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις.

Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν μικρότερους σε ηλικία συμπολίτες μας, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για να αποφευχθεί μία νέα έξαρση της πανδημίας, στην κυβέρνηση αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ και τα ειδικά κλιμάκια τόσο στους δρόμους, όσο και στις επιχειρήσεις της εστίασης για τη σωστή χρήση της μάσκας, το όριο πελατών και αποστάσεων, την αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, την τήρηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της απουσίας μουσικής σε εστιατόρια και καφέ. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τα πρόστιμα που προβλέπονται, με στόχο να συνειδητοποιήσουν όλοι πως δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη την Αττική από τη Γλύφαδα μέχρι το Κολωνάκι και από το Μπουρνάζι μέχρι την Κηφισιά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που έχει προβληματίσει είναι η λειτουργία πολλών καφέ-μπαρ με ορθίους παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τα μέτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε συνέντευξή του την Τρίτη επεσήμανε ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο».

«Το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο» πρόσθεσε με νοήμα ο ίδιος.

Τόνισε, δε, ότι «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης».

Για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα, η αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο για ένταση των ελέγχων, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν ατονήσει.

Πλέον οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί σε καταστήματα εστίασης για την τήρηση των μέτρων (φυσικές αποστάσεις, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια, χρήση μάσκας από το προσωπικό κλπ) αλλά και τήρηση του ωραρίου. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διοργάνωσης κορονοπάρτι σε υπαίθριους χώρους. Εντολές θα δοθούν και για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα εκεί όπου είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας παραμένει να είναι ύψους 300 ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε διερχόμενα αυτοκίνητα για τον αριθμό των επιβατών. Σημειώνεται πως στα αυτοκίνητα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες εάν δεν επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Επισης το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν καθολικοί έλεγχοι οχημάτων σε κεντρικές λεωφόρους για τον έλεγχο των δικαιολογητικών μετακίνησης μετά τις 00:30.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις