ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαιτούμε την απελευθέρωση των επιβατών – Αρκετά με τη Λευκορωσία

Μητσοτάκης: Απαιτούμε την απελευθέρωση των επιβατών – Αρκετά με τη Λευκορωσία

Μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία έτσι ώστε να συλληφθεί ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο. «Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να αυξήσει τις πιέσεις στη Λευκορωσία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της αναγκαστικής προσγείωσης, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αεροσκάφους της RyanAir που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην πτήση επέβαινε ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς και άνδρες μυστικών υπηρεσιών απαίτησαν από το πλήρωμα να δώσει σήμα κινδύνου για την ύπαρξη εκρηκτικών έτσι ώστε να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λευκορωσία.

Μάλιστα, υπήρξε συνοδεία του αεροσκάφους από μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, τύπου MIG-29, και μετά την προσγείωση συνελήφθη ο Προτάσεβιτς, η τύχη του οποίου αγνοείται. Παράλληλα, οι 170 επιβάτες της πτήσης παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Μινσκ με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτύρονται έντονα για τις πρακτικές που ακολουθεί η Λευκορωσία του Λουκασένκο.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως είναι απαράδεκτο συμβάν να προσγειώνονται αναγκαστικά μια πτήση για να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Επίσης, σημείωσε πως στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρέπει να τεθεί θέμα αυστηρότερων πιέσεων προς τη Λευκορωσία, αναφέροντας μάλιστα και τη φράση «αρκετά».

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΥΠΕΞ: Προέχει η ασφάλεια των επιβατών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Αθήνα - Βίλνιους στο Μινσκ, υπογραμμίζοντας πως προέχη η ασφάλεια των επιβατών. Καταγγελίες ότι η Λευκορωσία ανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί για να συλληφθεί ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο.

Το ΥΠΕΞ στην ενημέρωσή του, που αναρτήθηκε στο Twitter, αναφέρει πως είναι διαρκή επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας πως το πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι η ασφάλεια των επιβατών της πτήσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ανησυχία στην ηγεσία της ΕΕ για το θέμα

H ηγεσία της ΕΕ εκφράζει ανησυχία για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τους επιβάτες της πτήσης.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζει: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως».

Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του ακτιβιστή Ραμάν Προτασέβιτς.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».

Την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς ζήτησε και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. «Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 877 νέα, 569 διασωληνωμένους και 38 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ