ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση στο υπουργικό

Εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση στο υπουργικό

«Πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση άναψε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Η νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει να ισχύει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ θα υπογραφεί αύριο τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος υποστήριξε ότι αναβαθμίστηκε η χρηματοπιστωτική ικανότητα της χώρας, διευκρίνισε όμως ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά». Αναφερόμενος στις παρελάσεις, έδωσε έμφαση στη διασφάλιση της ιστορικής και ενωτικής φυσιογνωμίας του και ζήτησε αντιμετώπιση των φαινομένων βίας απ' όλους τους φορείς της κοινωνίας.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού, με την τελική συμφωνία για το PSI, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 117% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι στόχου 120% του ΑΕΠ.

«Ανάπτυξη για να φύγουμε από την ύφεση

«Θα επανέλθουμε σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «χάσαμε 70 δισ. ευρώ και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα».

«Αν δεν υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης, δεν σπάει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Μίνι-απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιχειρήθηκε ένας μικρός απολογισμός του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, 23 νομοσχέδια έχουν «περάσει», έχουν εγκριθεί δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πέντε διεθνείς συνθήκες. Επίσης, υπό συζήτηση βρίσκονται τρία νομοσχέδια, άλλα τρία συζητώνται σε Επιτροπές της Βουλής και τρία έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι εκλογές αναμένεται ότι θα προσδιοριστούν στα τέλη Μαρτίου, ενώ εκκρεμούν άλλα εννέα νομοθετήματα, που θα πρέπει να εγκριθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με ορίζοντα τις αρχές Απριλίου.

Αποζημιώσεις για τα επεισόδια

Παράλληλα, το υπουργικό ενέκρινε κονδύλι για την αποζημίωση των ζημιωθέντων στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την ψήφιση του νέου μνημονίου.