ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής – Τι θα ζητήσει για την Τουρκία

Ποια η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής – Τι θα ζητήσει για την Τουρκία

Για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε πριν 10 ημέρες με τον Ταγίπ Ερντογάν θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεταξύ άλλων και η αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά στηρίζει την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, και εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση, όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, παραμένει σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται έναντι τρίτων χωρών. Ως προς την χρηματοδότηση προς την Τουρκία, η Αθήνα στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών, να διαχειριστεί τις ροές και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας του 2016. Η αποδοχή της επιστροφής των 1.450, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στον Άγιο Παντελεήμονα: «Αφήστε με, αφήστε με» φώναζε η 25χρονη στους τέσσερις βιαστές της