ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην εστίαση

Πέτσας εμβολιασμοί εστίαση
INTIME

Ο κ. Πέτσας, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα αποκλεισμού των ανεμβιολίαστων από τα καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ μίλησε και για τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στην εστίαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι μετά το φθινόπωρο θα μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αυτή φαίνεται ότι θα είναι η συνταγή», ενώ κλήθηκε να απαντήσει και για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους εργαζομένους της εστίασης.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «απασχολεί την κυβέρνηση και συζητείται το θέμα του υποχρεωτικού των εργαζόμενων στην εστίαση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αντίθετα το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών το έκλεισε χτες ο Πρωθυπουργός».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί θέμα αποκλεισμού των ανεμβιολίαστων από τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αν το φθινόπωρο καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κορονοϊός: Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πέρασε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να τάσσονται υπέρ και τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίζουν.

Σύμφωνα με την τροπολογία «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Με την ίδια τροπολογία προβάλεται η πρόσληψη με τρίμηνη σύμβαση άλλων εργαζομενων που θα «αντικαταστήσουν» όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, ενώ προβλέπεται και παράταση της τρίμηνης σύμβασης για τρεις ακόμη μήνες. Τέλος, με νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας να εντάξει στο μέλλον κι άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με υπουργική απόφαση και χωρίς την ανάγκη ψήφισης από τη Βουλή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση