ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Βουλή
Intime News

Εντάσεις και αντιπαραθέσεις σημειώνονται από το πρωί στη Βουλή με φόντο την υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας.

«Είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας "Ελευθερία", για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid. Το καράβι έχει άξιο καπετάνιο, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, της φουρτούνας. Φτάσαμε, όμως, λίγο έξω από το λιμάνι. Πλησιάζουμε. Υπάρχει μια τελική καταιγίδα. Σ' αυτήν, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιταλαντεύσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για "ναι μεν, αλλά", δεν υπάρχει περιθώριο για πίσω-μπρος. Προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι" και σημείωσε πως "οι μονάδες υγείας και φροντίδας πρέπει να είναι ασφαλείς" και η τροπολογία αυτή "για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας.

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι η ρύθμιση τόσο σοβαρών θεμάτων έρχεται στη Βουλή με τροπολογία δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στερεί «την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες γιατί είναι παγκόσμια ζητήματα».

Υπέρ της τροπολογίας θα σταθεί το ΚΙΝΑΛ, οπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του Νάντια Γιαννακοπούλου, εξηγώντας ότι ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη το ΚΙΝΑΛ θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία. «Εμείς ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες. Και βέβαια η υποχρεωτικότητα, για να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε, θα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες. Είναι αδιανόητο λοιπόν, να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας και ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να τα τεκμηριώσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι "φορέας θανάτου" ή "ξενοδόχος θανάτου", όπως είπε ο ακαδημαϊκός Τάσιος».

Ωστόσο, η κυρία Γιαννακοπούλου καταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβερνητική πολιτική ακόμα και στο να φέρει αυτή την τροπολογία λέγοντας: «Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αρνητικό με την τροπολογία, ενώ για έναν «απόλυτα αντισυνταγματικό νόμο» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Τέλος, στην τροπολογία θα αντιταχθεί και το ΜέΡΑ 25, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με αυτή την τροπολογία «διχάζετε και κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες, όταν θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό με γνώμονα την ενημέρωση τους ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός