ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Ευχαρίστησε Μητσοτάκη ο Σασόλι – Θέμα ευθύνης η δράση για την Κλιματική Αλλαγή

Νταβίντ Σασόλι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Φωτογραφία αρχείου / InTime

EUMED 9: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, μίλησε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, η οποία διεξάγεται στην Αθήνα.

Ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννη Βράιλα, ξεκίνησε την ομιλία του στο EUMED 9 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Όπως εξήγησε, το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής απαιτεί άμεση δράση και είναι ένα ζήτημα ευθύνης για το σύνολο της Ευρώπης και του πλανήτη, τονίζοντας τους κινδύνους που διατρέχει η Μεσόγειος καθώς από το καλοκαίρι άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες οδυνηρές επιπτώσεις.

«Αυτό το καλοκαίρι όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας απειλής, η οποία δεν μπορεί πια να χαρακτηριστεί ξαφνική και απροσδόκητη. Είδαμε σπίτια να χάνονται/ σαρώνονται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη, οι οποίες στοίχισαν πολλές ζωές, και ολόκληρα στρέμματα γης να καίγονται ενώπιόν μας στις χώρες του Νότου. Οι μετρήσεις κατέγραψαν θερμοκρασίες που δεν έχουν προηγούμενο, οι οποίες έφτασαν σε ιστορικά υψηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε αρχικά ο κ. Σασόλι.

«Αυτά τα ακραία φαινόμενα είναι ξεκάθαρα ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής. Ενδείξεις που μοιάζουν με συναγερμό. Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο μη επιστροφής και εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον όσον αφορά το κλίμα και να αφήσουμε ένα πιο υγιή πλανήτη στις νεότερες γενιές», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στις χώρες του Μεσογείου, που όπως είπε απείλησαν ζωές και το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα παρομοιάζοντάς τες με μια «ανοιχτή καμινάδα που μας έφερε αντιμέτωπους με την πραγματικότητα».

«Μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε και δεν πρέπει πλέον να αγνοούμε, την οποία θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε, όλοι μαζί, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις αλλά και μέσα από πολιτικές που ενισχύουν τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Η Μεσόγειος, ειδικά, είναι από τις περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, 20% ταχύτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ότι εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο στη Μεσόγειο και πλέον θα πρέπει να στηριχθούν προγράμματα και πρωτοβουλίες που με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι του φαινομένου. «Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», εξήγησε.

«Θα πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ναι, να δράσουμε από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ισχυρότερη. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασε γρήγορα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, κινητοποιώντας 16 αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, περισσότερα από 290 οχήματα και 1.300 άτομα προσωπικό. Από την Ισπανία στην Κροατία, από τη Γαλλία στην Πολωνία, από την Κύπρο στη Γερμανία, τουλάχιστον 11 κράτη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας στήριξη, εθνική βοήθεια, πέρα από αυτή που διασφάλισε το RescEU, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός», πρόσθεσε

Ο κ. Σασόλι αναφέρθηκε ακόμα στο σύστημα Copernicus και την ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, λέγοντας πως ήταν ζωτικής σημασίας και πρόσφεραν λεπτομερείς πληροφορίες.

«Η προστασία του πλανήτη μας απαιτεί συντονισμένη δράση και αυτά είναι πραγματικά και επίκαιρα παραδείγματα των πιο σημαντικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερβούμε τα εμπόδια και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της ανταπόκρισης, της αλληλεγγύης και του συντονισμού. Είναι απαραίτητα εργαλεία για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για τον πλανήτη που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», τόνισε.

«Σας ευχαριστώ για τη διοργάνωση αυτού του forum. Στέλνω χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μου, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και, ασφαλώς, από κοινού. Είναι θέμα ευθύνης», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκε ο 39χρονος πρώην σύντροφος της 42χρονης που βρέθηκε τσιμεντωμένη στην Κυπαρισσία

Καταγγελία μητέρας 19χρονης: Η κόρη μου υπέστη σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Ρoή Ειδήσεων