ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτόπαπας στο Newsbomb: Το ερώτημα είναι ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης

Πρωτόπαπας στο Newsbomb: Το ερώτημα είναι ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Να δώσουν απάντηση στο μείζον ερώτημα «ποιος ή ποια μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης», ζητάει από τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι πάνω στον τομέα της ενότητας θα πρέπει να έχουν το ενδιαφέρον τους όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, αποφεύγοντας «τους βερμπαλισμούς και τις κούφιες επικοινωνιακές τακτικές».

Παράλληλα, τονίζει ότι η εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και εκείνοι που θα εγγραφούν την ημέρα των εκλογών, και όχι «τα μέλη και οι φίλοι, όχι το γραφείο του τάδε ή δείνα Υπουργού της ΝΔ ή κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι ευνοεί μόνο «τους μεγαλοκληρονόμους και τους μεγαλοϊδιοκτήτες». Τέλος, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ συμπλήρωσε πως το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαπα στο Newsbomb.gr

Κύριε Πρωτόπαπα, η ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά ήδη και την ενέργεια προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θεωρείτε επαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ;

Μια λέξη τα χαρακτηρίζει: Μπαλώματα.

Που φυσικά και δεν θίγουν τις αιτίες που εντείνουν το μείζον θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στη χώρα μας. Τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, την απουσία ελέγχων στην αγορά, την παρεμπόδιση (από την Κυβέρνηση) των «μικρών» να παράγουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές. Με στόχο να ευνοηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί για 3 μόνο μήνες, να μειώσει τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Μετά τι θα γίνει;

Και τι θα γίνει με τις μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο αγροτικό πετρέλαιο, στα αγροτικά εφόδια; Αυτά που πλήττουν σήμερα τους πολίτες.

Ούτε κουβέντα δεν ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Στην Ισπανία η Κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και μείωση των τιμολογίων.

Αυτά όμως αφήνουν παγερά αδιάφορη την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Γιατί οι νέες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, εκτός βέβαια από τους μεγαλοκληρονόμους και τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Ακούσατε αλήθεια τίποτε νέο για τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον έλληνα γεωργό;

Για τους μικρομεσαίους πριμοδοτεί την εξαγορά από «μεγάλους», αλλά όχι την δικτύωση και τη συνεργασία. Γιατί άραγε; Ενώ έρχονται οι πλειστηριασμοί της κατοικίας τους.

Και ας έρθουμε στους νέους.

Είναι ουσιαστικό ένα νέο πρόγραμμα που επιδοτεί την εργασία των νεοεισερχόμενων με 100 ευρώ τον μήνα για 6 μήνες, όταν μάλιστα τα ισχύοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι πολύ πιο «πλουσιοπάροχα»;

Και κάτι πιο σημαντικό: Βλέπω διαρροές τα ΜΜΕ ότι δήθεν προβληματίζεται η Κυβέρνηση για τα νέα ζευγάρια.

Σκέφθηκε αλήθεια κανείς από αυτούς, ότι οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν με μισθούς των 500 ευρώ;

Ότι αναγκάζονται έτσι να μένουν στο σπίτι των γονιών τους, να μην μπορούν να φτιάξουν το δικό τους.

Τώρα όποιος επιθυμεί πραγματικά να στηρίξει τους νέους ας δεσμευθεί για 3 πράγματα: Όπως πρότεινε η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη.

  • Αύξηση του κατώτερου μισθού από 663 ευρώ στα 751 ευρώ όπως ζητά η ΓΣΕΕ.
  • Ουσιαστικές φοροαπαλλαγές για να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

(Για κάθε 1.000 ευρώ κόστος του μισθού τους η επιχείρηση να φοροαπαλλάσσεται για 1.500 ευρώ)

  • Επιδότηση ενοικίου και στεγαστικών δανείων για να δημιουργήσουν το δικό τους σπίτι.

Ιδού η Ρόδος;;;

Είναι ώρα για πολιτικές με ουσία, όχι ανούσιες επικοινωνιακές τακτικές.

Και τέλος μια σημαντική παρατήρηση. Είναι αδιανόητο το ότι διευκολύνει η Κυβέρνηση αυτό που γίνεται με τους «ντελιβεράδες». Να τους μετατρέπουν εκβιαστικά οι «πλατφόρμες» σε δήθεν επιχειρηματίες με 2 ευρώ την ώρα. Προκλητικό και απαράδεκτο.

Βρισκόμαστε για τα καλά μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ άνοιξαν και τα σχολεία. Τι πιστεύετε ότι έχει πάει λάθος και σήμερα, με τον μισό πληθυσμό εμβολιασμένο, έχουμε σχεδόν δεκαπλάσια κρούσματα τη μέρα από ότι είχαμε πέρσι τέτοια εποχή;

Το μείζον θέμα είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης δυστυχώς δεν έπεισαν μεγάλο μέρος των πολιτών.

Οι αρμόδιοι αρκέστηκαν σε άκαιρους πανηγυρισμούς και δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Δεν αξιοποίησαν τους Ιατρικούς συλλόγους, τους Πανεπιστημιακούς, την Αυτοδιοίκηση.

Δεν γίνεται η ενημέρωση –και η πειθώ- των πολιτών μόνο μέσω συνεντεύξεων 3-4 επιστημόνων στην τηλεόραση. Χρειάζεται διάλογος για να πείσεις, να αντιμετωπίσεις ερωτήματα και φόβους.

Φέρει μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση για την κατάσταση. Απέτυχε.

Ας φροντίσουν έστω και τώρα να κάνουν αυτά που πρέπει, για να μη ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του φθινοπώρου του 2020.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ενημερωθούν και να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιασθούν, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Όλο αυτό το διάστημα, ακούσαμε από κορυφαία στελέχη του κόμματος σας να αφήνουν αιχμές για προσπάθεια εμπλοκής τρίτων στα εσωκομματικά ζητήματα. Ποιοι και κυρίως γιατί, θεωρείτε ότι προσπάθησαν να εμπλακούν;

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Είναι αδιανόητη οιαδήποτε εμπλοκή «τρίτων» και κυρίως άλλων πολιτικών δυνάμεων στις εσωκομματικές μας διαδικασίες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και αυτοί που πρέπει να εγγραφούν-με αίτηση τους-και την ημέρα της ψηφοφορίας. Όπως ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό μας.

Αλλά τα μέλη και οι φίλοι, όχι το γραφείο του τάδε ή δείνα Υπουργού της ΝΔ ή κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθαρές κουβέντες. Είμαστε ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα αλλά όχι διαμπερές.

Τα μέλη και οι φίλοι μας είναι αυτοί που το αισθάνονται και το δηλώνουν.

Από αυτή τη διαδικασία το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει δυνάμεις για να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Ως ο εκφραστής της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Τους τελευταίους μήνες, όσοι παρακολουθούμε το Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο ρεπορτάζ, έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε μια μακρά εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Πότε θα έχουμε, επομένως, εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας;

Όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Δεν ωφελεί πράγματι αυτή η ιδιόμορφη εσωκομματική προεκλογική περίοδος.

Βεβαίως η Επιτροπή που έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών, έχει τον πρώτο λόγο, ώστε οι εκλογές να γίνουν με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται προσοχή αυτή η διαδικασία, ώστε να μην τραυματιστεί η παράταξη. Αύριο θα πρέπει-σε μια ουσιαστικά προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές-να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Υπάρχουν λοιπόν 2 σημεία που πρέπει να προσέξουμε:

Πρώτον: Η «προεκλογική περίοδος» να γίνει χωρίς εντάσεις, προσωπικές αντιπαραθέσεις και με καθαρά πολιτικούς όρους.

Δεν χρειάζονται βερμπαλισμοί και κούφιες επικοινωνιακές τακτικές. Ο κάθε υποψήφιος να καταθέσει το δικό του πολιτικό αφήγημα για το μέλλον και την αυτόνομη πορεία της παράταξης. Όπως έχουμε συμφωνήσει όλοι στο Συνέδριό μας.

Δεύτερον: Είναι μείζον ζήτημα η απάντηση που θα δώσουν η προοδευτικοί πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι μας, σε ένα ερώτημα.

Ποιος η ποια μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την ΕΝΟΤΗΤΑ και την Προοδευτική Πορεία της παράταξης;

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Ή ο ίδιος αυτοδύναμος ή ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος μετά τις κάλπες;

Υπάρχει. Ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής.

Ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας. Ο δρόμος που χάραξε το ΠΑΣΟΚ.

Ο τόπος χρειάζεται μια πολιτική δύναμη με ευθύνη, με σύγχρονο πρόγραμμα, για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, με ικανά στελέχη. Αλλά μια δύναμη που έχει κοινωνική ευαισθησία, που νοιάζεται τους πολίτες και έχει ως κύριο στόχο την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο, το δικό μας «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», παρουσίασε στην πρόσφατη ομιλία και στην Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά.

Με αυτό πορευόμαστε.

Σε μια εποχή που οι πολίτες βλέπουν τον συντηρητικό κατήφορο της Κυβέρνησης της ΝΔ και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει, είναι η δική μας ΩΡΑ. Η ώρα του Κινήματος Αλλαγής.

Με στόχο την Προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Καλύβια με επτά τραυματίες: Οι δυο σε σοβαρή κατάσταση - Τραυματίστηκαν και τρία παιδιά

Χαστούκι για την Τουρκία η EUMED 9: Επιστροφή της Ευρώπης στη Μεσόγειο

Κορονοϊός: Ποιες ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους