ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Γιατί τόση αγωνία για 10 δισ. εξοπλιστικά πριν τελειώσει η θητεία σας;

Τσίπρας Βουλή αμυντική συμφωνία
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει

Σε μία ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του, με αιχμή τα εξοπλιστικά αλλά και τα κενά που θεωρεί ότι υπάρχουν στην ελληνογαλική Αμυντική Συμφωνία, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε ένα λάθος.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τις κατηγορίες περί μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ως προς την άρνηση του να ψηφίσει την Συμφωνία με τη Γαλλία, αναρωτώμενος «ποιος μιλάει για πολιτικές παρωπίδες; Αυτός που μας έλεγε για προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών για να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε το Μακεδονικό με τις συντάξεις; Αυτός που αρνείται να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία υπό τον φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας; Πάει πολύ το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια αυτή που την έβγαλε από τη χρεοκοπία».

Ένα από τα θέματα προβληματισμού που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αλλαγή στο αμυντικό δόγμα της χώρας που θεωρεί ότι συντελείται με βάση αυτή τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα από πυλώνας Ειρήνης και Σταθερότητας, θα αρχίσει να εμπλέκεται σε πολέμους. «Πώς να υπάρξει συναίνεση σε αυτή την αλλαγή; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», τόνισε.

Αγοράζει Rafale όπως γραβάτες

Ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα, ήταν το θέμα των δαπανών που θα γίνουν σε αυτή τον νέο εξοπλιστικό γύρο. «Ο κύριος Μητσοτάκης γελάει γιατί πιστεύει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι της οικογένειας του. Και νομίζει ότι αγοράζει Rafale και γραβάτες όπως αγοράζει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληρονομήσατε μία διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση. Η διαπραγμάτευσή μας είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων. Είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και όχι να γίνουν αποκλειστικά στη Γαλλία. Και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας που εσείς χρεοκοπήσατε. Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Διαπραγματευόμασταν την αγορά φρεγατών με τα χρήματα από τα ANFAs και SMPs», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά»

Επιμένοντας στο θέμα των χρημάτων που θα δαπανηθούν, έθεσε το ερώτημα «Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. για εξοπλιστικά δεκαετιών όσο θα είστε στα έδρανα διακυβέρνησης;», φράση που εμπεριείχε μία σαφέστατη αιχμή σε βάρος του πρωθυπουργού. «Σε λιγότερο από 1 χρόνο από όταν αναλάβατε, ήρθατε να φουσκώσετε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», αναφέροντας ότι ουσιαστικά οδηγείται σε κλείσιμο η αμυντική βιομηχανία της χώρας, την ώρα που γίνονται τεράστιες αγορές.

«Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει; Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, που υπήρχαν. Έχουμε και φρεγάτες, και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, είναι και τα 18 Rafale, είναι και τα 6 επιπλέον Rafale που ανακοινώσατε χωρίς να το ξέρουν τα επιτελεία, ο εκσυγχρονισμός επιπλέον F16 με αυξημένο κόστος, είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μέσα στην πανδημία με 15.000 νεκρούς, αυξάνετε προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνετε προϋπολογισμό για υγεία κατά 12%», είπε, επίσης, αντιπαραβάλλοντας τις δαπάνες Άμυνας με αυτές της Υγείας.

«Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη. Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική. Δεν συναινούμε σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που συνέβαλαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αυτό δεν είναι μια στάση μικροκομματική, είναι μια στάση πατριωτική και ευθύνης απέναντι στα εθνικά συμφέροντα και στις θυσίες του λαού, είναι μια στάση πατριωτική» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έκοβε βόλτες το Oruc Reis»

Πριν εστιάσει στα θέματα της Συμφωνίας αυτής καθ’ αυτής, απάντησε στα περί «πατριωτικής ευθύνης» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αναρωτώμενος ότι «αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια;».

Όπως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών. «Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε Rafale και όχι φρεγάτες; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα Rafale;».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «εμείς τότε σας ακούσαμε όταν είπατε ότι σε αντιστάθμισμα θα αγοράσουμε Rafale στα 2,3 δισ., χωρίς τότε να υπάρχει εισήγηση από τα στρατιωτικά επιτελεία. Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν».

«Δεν προστατεύει η Συμφωνία πέρα των 6 μιλίων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα δύο προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, αρχικά στο άρθρο δύο. «Η Συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Στο άρθρο 2 για τη θάλασσα προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι “το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ”. Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;. Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια».

Στα πόσα φέρετρα βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ;

Αναφερόμενος στο άλλο προβληματικό, κατά τη γνώμη του, σημείο της Συμφωνίας, το άρθρο 18Α, μίλησε για τη κατάσταση που επικρατεί στο Σαχέλ, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα από τη παρουσία εκστρατευτικών δυνάμεων στη περιοχή. «Το Σαχέλ είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων, έλληνες στρατιώτες».

Αμέσως μετά, επικράτησε ένταση στην αίθουσα όταν ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;».

«Ανισοβαρής Συμφωνία»

«Η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν συναινεί «σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, δεν συναινούμε σε μία συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»