ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό και δεύτερη αύξηση το 2022 - Ενίσχυση των αγροτών

Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει δυο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό σε ορίζοντα ενός έτους. Τι ανακοίνωσε για τους αγρότες.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε οικονομικά ζητήματα, αποκαλύπτοντας δυο από τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα υλοποιηθεί εντός του 2022.

Ακόμη, για τους αγρότες, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες.

Δεν θα πάμε σε νέο lockdown

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους», δήλωσε Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία, τονίζοντας κατηγορηματικά πως το ενδεχόμενο ενός νέο lockdown αποκλείεται.

Κάνοντας σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τόνισε ότι σήμερα το 73% των ενηλίκων και το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και πως τα lockdown ήταν η απάντηση όλων προ εμβολίου. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπ. Υγείας χθες, δήλωσε πως δίνουν έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Τόνισε επίσης ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά για την προστασία τους και πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. «Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Για την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες χωρίς διαγνωστικό τεστ, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πέρυσι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τις κλείσει, «το 2020 δεν κάναμε Πάσχα», είπε. «Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», τόνισε.

Δεν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε άλλους τομείς

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, τόνισε ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της και ανέφερε ότι δεν θα επεκταθεί και στα σώματα ασφαλείας. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε σε τείχος αντίδρασης», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πείσει τουλάχιστον τους μισούς από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα. Απηύθυνε δε ξανά έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν.

Ερωτώμενος για τις πιέσεις που δέχεται το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε».

Δεν πρόκειται να κάνουμε «Πράσινη Μετάβαση» στις πλάτες των πολιτών

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Τόνισε δε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».

Ερωτήθηκε δε και για την απουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Γλασκώβη, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως δεν γνωρίζει την αιτία και πως τα θέματα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κεφάλαιο ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη απάντησε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί», τονίζοντας ότι η χώρα πετυχαίνει κάτι το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και 40 χρόνια.

«Η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια.

Με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, αποκάλυψε ότι ότι δεν συμφωνούσε πάντα με την Γερμανίδα καγκελάριο στα ελληνοτουρκικά. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου, όφειλε να είναι ουδέτερη. Μόνο που η Γερμανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμιά ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο αλλά σε ειλικρινή διάλογο και πως ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Σκόπια και τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Για τη λειτουργία της Αστυνομίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας.

«Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», επεσήμανε, προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών».

Και προσέθεσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα».

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

«Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τα σενάρια ”προοδευτικής διακυβέρνησης”, ο πρωθυπουργός συνέστησε «σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής» και εξήγησε: «Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ”προοδευτική διακυβέρνηση” είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Προσέθεσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει κάτι απρόοπτο στην πανδημία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί απρόβλεπτα. «Δεν είμαι μελλοντολόγος. Έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις είτε είναι ο Έβρος, είτε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε η πανδημία που είναι Λερναία Ύδρα», απάντησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Λακωνία: Θρήνος για τα αδέρφια που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – «Μαζί στη ζωή και τον θάνατο»

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί