ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Α. Σαμαράς ανοίγει την πόρτα στην Ντόρα

Ο Α. Σαμαράς ανοίγει την πόρτα στην Ντόρα

Με συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα του newsbomb.gr περί βημἀτων προσέγγισης με την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ.

Έμμεση πρόσκληση στην Ντόρα Μπακογιάννη απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκαλύψεις του newsbomb.gr για υπόγειες διεργασίες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών.

Στη ΝΔ «χωρούν όσοι συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία και βοηθήσουν σε αυτό. Και αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν και αυτό είναι σημαντική βοήθεια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην «Καθημερινή της Κυριακής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν εξαιρεί της προσκλήσεως κανέναν από τους διαγραφέντες βουλευτές, ούτε την Ντόρα Μπακογιάννη.

Το παρασκήνιο

Όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, το τελευταίο διάστημα λειτούργησε ένας ανεπίσημος δίαυλος επικοινωνίας της ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμμαχία, με τρόπο που να μην εκθέτει κανέναν.

Αν και στο παρελθόν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κόψει τις «γέφυρες» με τη ΝΔ, το τελευταίο διάστημα έριξε τους τόνους κριτικής στον Αντώνη Σαμαρά και θεωρεί ότι οι εκλογές θα κριθούν στη μάχη που θα δοθεί ανάμεσα στις δυνάμεις της υπευθυνότητας και τις δυνάμεις του λαϊκισμού, κάτι που διευκολύνει την προσέγγισή της με το παλαιό της κόμμα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες και οι έμμεσες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, που δείχνουν θετικά στο ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης και επιστροφής της κ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της συστράτευσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που κήρυξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι δημοσκοπήσεις σε ρόλο καταλύτη

Το φλερτ Σαμαρά-Μπακογιάννη, γεννάται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, με τη ΝΔ να αδυνατεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία –βγαίνοντας μάλιστα πληγωμένη από τη δημιουργία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου-, και το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, να αδυνατεί να περάσει ακόμη και το κατώφλι του Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως μόλις στις 27 Μαρτίου, η κ. Μπακογιάννη είχε –σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη- κατηγορηματικά διαψεύσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας του κόμματός της με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα, λέγοντας πως «Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Να είμαι τελείως ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αναγράφεται στο επίπεδο σεναρίων. Είμαστε πριν τις εκλογές, όταν σας λέω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα είμαι σαφής».

Ωστόσο, η ίδια έχει αφήσει εδώ και καιρό ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Συγγρού. Ήδη από τις 10.12.2011 σε συνέντευξή της, στη «Real News», είχε εκτιμήσει ότι αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, «μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνεργασίας» μεταξύ του κόμματός της και της ΝΔ».

Συνθήκες συνεργασίας

Ο κοινός στόχος της νίκης πάντως, μπορεί να κάνει πέρα τους εγωισμούς και τα πάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας. Η επιστροφή Μπακογιάννη, θεωρείται από αρκετούς, πως παρά τα δυσμενή σχόλια τα οποία αρχικά θα δημιουργούσε -καθώς η κόντρα της με τον αρχηγό της ΝΔ έχει συνοδευθεί από αρκετές αιχμές εναντίον του το τελευταίο χρονικό διάστημα- ότι θα επενεργούσε θετικά για την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού θα εκπέμπονταν με αυτόν τον τρόπο μήνυμα συσπείρωσης, συστράτευσης και πανστρατιάς.

Από την άλλη, η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα χρεώνονταν μια πολιτική ήττα, βλέποντας το δημιούργημά της να μην έχει αντίκρισμα στην κοινωνία ενώ θα συνέχιζε, ως πρωτοκλασάτο στέλεχος, να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Η συζήτηση πάντως που άνοιξε πια καθαρά με τη συνέντευξη Σαμαρά στον Κυριακάτικο τύπο, αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η προεκλογική περίοδος δεν έχει ακόμη επισήμως ανοίξει.