ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμβαίνει με την Ντόρα...

Τι συμβαίνει με την Ντόρα...

Ενδείξεις για βήματα προσέγγισης της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ προς τη ΝΔ

Προβληματισμό προκαλούν στην Ντόρα Μπακογιάννη οι χαμηλές μετρήσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που τη δείχνουν να μένει εκτός Βουλής και να διαθέτει αναιμική δυναμική, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η πόλωση και η συσπείρωση των ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Η εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το «πόθεν έσχες» του συζύγου της κ. Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου, διέλυσε και κάθε ελπίδα ανάκαμψης, την ώρα που οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον να διαγράφεται με αβεβαιότητα.

Πριν λίγο καιρό, η κ. Μπακογιάννη δεν διέθετε καμία γέφυρα επικοινωνίας με τη ΝΔ, επικρίνοντας τόσο την ηγεσία όσο και την αντιμνημονιακή ρητορική. Ωστόσο, οι νέες κομματικές πρωτοβουλίες στο χώρο της Κεντροδεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου) δημιουργούν νέα δεδομένα, την ώρα που η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ρίξει τους τόνους στις δημόσιες παρεμβάσεις της.

Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στις δυνάμεις της υπευθυνότητας και στις δυνάμεις του λαϊκισμού, κάτι που διευκολύνει μια προσέγγισή της με τη Συγγρού.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η έμμεση τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο προσέγγισης και επιστροφής της κ. Μπακογιάννη, και στα πλαίσια της συστράτευσης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Κάποιες ενδείξεις μαρτυρούν την ύπαρξη ενός ανεπίσημου δικτύου επικοινωνίας των δύο πλευρών, με τρόπο που να μην εκθέτει κανέναν.

Στόχος της ΝΔ είναι να εμφανίσει την προσέγγιση της κ. Μπακογιάννη ως ανταπόκριση στο προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν θέλει να εμφανιστεί ως παρακλητή.

Η ίδια η κ. Μπακογιάννη φέρεται ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επιστροφής της στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που είχε συμβεί το 2002, όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας περιμένει να εκδηλωθεί μια ξεκάθαρη πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση, στα πλαίσια της πανστρατιάς που κήρυξε ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ανοιχτός στην προσέγγιση της κ. Μπακογιάννη είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και στελέχη της λεγόμενης «φιλελεύθερης» πλευράς, όπως οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας και Ευάγγελος Αντώναρος.

Οι εξελίξεις αναμένεται ότι θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι ενώ τα σενάρια για μη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις εκλογές, με αντάλλαγμα το διορισμό της κ. Μπακογιάννη στη θέση της Επιτρόπου είναι πέρα για πέρα εκτός πραγματικότητας.

Άλλωστε, η θητεία της σημερινής Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη λήγει το 2014, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη απορρίπτει το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς θέλει να μείνει μάχιμη πολιτικός. Αλλά και οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης) θέλουν να δώσουν το «παρών» στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η προσέγγιση Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμμαχία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί προσεκτικά βήματα για να μην σπάσουν οι εύθραυστες ισορροπίες, σε μια συγκυρία που ο χρόνος απλά πιέζει...