ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για ακρίβεια: Ο Μητσοτάκης απευθύνεται σε μια άλλη κοινωνία, μια άλλη χώρα

Τσίπρας για ακρίβεια: Ο Μητσοτάκης απευθύνεται σε μια άλλη κοινωνία, μια άλλη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή, στα πλαίσια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακριβεία.

«Η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη δεν «πουλάει», πονάει αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που προσέθεσε ότι οι πολίτες που βλέπουν στην τσέπη τους «το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί». Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι οι πολίτες τον ακούνε και όταν βλέπουν το λογαριασμό ρεύματος και τις τιμές στο σούπερμάρκετ «νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση πάει να ανακόψει με «ψίχουλα» το ράλι αυξήσεων και είναι τόσο ανεπαρκή που κρατάνε μόλις 3 μέρες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για υποκρισία από τη πλευρά του πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε ανακοίνωσε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού πρώτα κατάργησε την 13η σύνταξη, για την οποία είπε ότι η Νέα Δημοκρατία την αποκαλούσε «ψίχουλα», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τη φέρει πίσω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε εκτενή αναφορά στις τιμές του ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ, που έχασε πλέον τον δημόσιο χαρακτήρα της, αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές και να προστατεύει τον καταναλωτή πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων, για να μοιράζει κέρδη και μπόνους στα «γαλάζια» golden boys.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ζείτε σε άλλη χώρα»

«Όσοι πολίτες παρακολουθούν τον κ. Μητσοτάκη αισθάνονται ότι είναι σε άλλη χώρα. Παρουσίασε μία εικόνα σχεδόν παραδεισένια. Δεν έχει κατανοήσει τι βιώνει το μέσο νοικοκυριό. Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας καταδεικνύει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την αγωνία των πολιτών. Καταδεικνύει έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. Το τετράπτυχο που σκιαγραφεί τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Έλλειμμα κατανόησης: Από τον περασμένο Φλεβάρη, δέκα μήνες πριν είχαμε θέσει το θέμα των αυξήσεων σε προϊόντα και πρώτες ύλες. Τον Ιούλιο επανήλθαμε με επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια. Όλοι οι φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα και εσείς δεν πήρατε χαμπάρι το πρόβλημα και τι έρχεται. Και ακόμα και σήμερα μιλά ξανά για πρόσκαιρη κρίση που θα υποχωρήσει, ενώ είναι δομική κρίση».

«Προχειρότητα, γιατί από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε 25 μέρες ανακοινώνετε ανεπαρκή μέτρα, πανηγυρίζοντας ότι με αυτά το πρόβλημα λύθηκε. Και είναι τόσο ανεπαρκή που κρατάνε 3 μέρες. Πρώτα 9 ευρώ επιδότηση, μετά 18 και μετά 39 για λογαριασμούς που αυξάνονται από 80 ως και 150%».

«Ο μέσος πολίτης ακούει την προπαγάνδα σας και νομίζει ότι ζει σε άλλη χώρα, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος ή βλέπει τις τιμές στο σούπερ μάρκετ ή όταν την τρίτη εβδομάδα έχει εξαντληθεί το εισόδημά του».

«Δίνετε ψίχουλα»

«Ξέρετε να πορεύεστε μόνο με δημιουργική λογιστική και ψέματα. Στη ΔΕΘ είπατε ότι με τα ψίχουλα 9 ευρώ δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά αναγκαστήκατε να διπλασιάσετε - και πάλι δεν επαρκεί - μετά είπατε ότι αν δεν είχατε δώσει αυτά οι αυξήσεις θα ήταν 10 φορές μεγαλύτερες. Ψέματα, γιατί δεν είπατε 100, τσάμπα είναι».

«Φταίνε όλοι, εκτός από εσάς»

«Επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα για να τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις και να λέτε πως δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση. Το μάθαμε το τροπάριο. Παγκόσμια κρίση η πανδημία, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Παγκόσμια η κλιματική κρίση, αλλά εδώ καήκανε τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με την έκταση της χώρας. Παγκόσμια η ενεργειακή κρίση, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές στην χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίει ο κακός μας ο καιρός, η συγκυρία και όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε»

«Ιδεολογική εμμονή»

«Έχετε ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές περί αυτορρύθμισης της αγοράς. Τι έχετε κάνει τόσους μήνες για να παρέμβετε στους μηχανισμούς ρύθμισης της αγοράς; Τι έλεγχοι και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί από φορείς και την ΓΓ προστασίας Καταναλωτή; Τι κάνει η ΡΑΕ; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Έχετε ευθύνη για την αδράνεια. Μήπως κρύβεστε εσείς πίσω από την αδράνεια αυτή;».

«Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ζητήσει θεσμικό πλαίσιο για να κάνει ελέγχους για καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες, που είμαστε όπως και στην ενέργεια πρωταθλητές στην ακρίβεια στην Ευρώπη, και εσείς αρνείστε. Δεν θα ανεχθούμε κρυφτούλι ευθυνών. Είτε δε θέλει να κάνει ελέγχους είτε θέλει και δεν τον αφήνει το σύστημα Μαξίμου - Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας».

«Η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στο ράλι αυξήσεων»

«Την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης, έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν και μετατρέπετε τη ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. Η ΔΕΗ αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές και να προστατεύει τον καταναλωτή, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων και έρχεστε μετά δήθεν να το ανακόψετε με ψίχουλα, ψέματα και προχειρότητα».

«Είστε εξαιρετικά πρόχειροι στην προστασία των καταναλωτών αλλά εξαιρετικά μεθοδικοί και εργατικοί όταν είναι να κλείσετε deals με συμφέροντα, να βγάλετε στο σφυρί τα ασημικά του κράτους. Εκχωρήσατε τη ΔΕΗ και τα δίκτυα εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα fund, πολύ γνωστό σας κ. Μητσοτάκη, ελέγχει και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τη ΔΕΗ και την ασφάλιση. Ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως της μέρας το κάνατε εσείς νύχτα».

«Επί ημερών μας η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals. Στην εργασία για τον ΣΕΒ, στο ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις. Με τους σχολάρχες, με τους κλινικάρχες στην Υγεία. Είστε κυβέρνηση των deals. Τα deals σας έχουν κοστίσει, οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς στο θεό».

«Φέρτε πίσω τη 13η σύνταξη»

Τον Απρίλη του 19 αποφασίσαμε να δίνουμε κάθε Μάιο ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή για τους υψηλότερους. Ενώ υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε, δίνετε τα 900 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και σήμερα ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα». Αυτός είστε».

«Τι κάνατε στη ΔΕΗ;»

«Οι καταναλωτές έβλεπαν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς πριν καν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, από το Σεπτέμβρη του 2019 που αναλάβατε, ύψους 15-20% με κόστος 500 εκατ. ευρώ. Εσείς ξεκινήσατε με πολιτική επιλογή το κύμα ακρίβειας στη χώρα, διότι η αύξηση αυτή εξαφάνισε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψηφίσαμε τον Απρίλιο του 2019».

«Δεν είναι έκπληξη τα γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας των προμηθευτών το 2020, που συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ πουλούσαν μέχρι και 4 φορές πάνω από τη χονδρική. Τον Απρίλιο του 2020, που λέγατε «ποια κρίση», η ΔΕΗ αγόραζε 28 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσε 110. Και εσείς πανηγυρίζατε ότι εξυγιάνατε τη ΔΕΗ και δίνατε χρυσά μπόνους στα γαλάζια παιδιά της διοίκησης. Έως και εξαπλάσια αμοιβή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χειραγώγηση τιμών η συνταγή Μητσοτάκη. Η ΡΑΕ μοιάζει με τον πιανίστα σε σαλούν, γύρω του πανδαιμόνιο και αυτός συνεχίζει απτόητος. Δεν βλέπει ούτε αισχροκέρδεια, ούτε κάτι μεμπτό στην εκχώρηση της ΔΕΗ, ούτε στην παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, ούτε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα fund που κρύβετε τη σύμβαση. Να λοιπόν γιατί μετά από δύο χρόνια στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για τη ΔΕΗ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η ακρίβεια στο ρεύμα, έργο Μητσοτάκη»

«Έργο Μητσοτάκη το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στο ρεύμα. Η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη δεν «πουλάει», πονάει αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα. Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα παιχνίδια σας στη ΔΕΗ για να κερδίσουν funds και μελλοντικοί λευκοί ιππότες επενδυτές κ. Μητσοτάκη;».

«Πάμε σε παραδείγματα: Φούρνος στην Καλλιθέα, τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό του Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο 600 ευρώ. Πείτε εσείς στον φούρναρη ότι πάμε καλά και δεν υπάρχει ακρίβεια. Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με ίδια σχεδόν κατανάλωση 3.270 ευρώ, δηλαδή 1870 ευρώ παραπάνω. Ο άνθρωπος δηλώνει «θα κλείσουμε», εσείς πανηγυρίζετε. Να πάτε να τους πείτε για την αύξηση του εισοδήματος, δεν ντρέπεστε τέτοια ψεύδη. Αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασμό - μετά τις εκπτώσεις - είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ. Αγρότης από την Κρήτη 1.762 ευρώ. Και αυτά τα ποσά δεν έχουν καν την επιβάρυνση του ΦΠΑ μέσα. - Για νοικοκυριό στην Εύβοια ρεύμα 222 ευρώ και προσαυξήσεις Μητσοτάκη 241 ευρώ. Για εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη για ένα μήνα ρεύμα 697 ευρώ το Σεπτέμβριο και τελική επιβάρυνση 376 ευρώ, μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

«Και φανταστείτε να έρθει ο λογαριασμός που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής του Οκτωβρίου, που είχαμε αρνητικό high score στην Ευρώπη.- Σε αυτούς λέτε ότι έχουμε ανάπτυξη και καλπάζει το εισόδημα».

«Καλές δουλειές υπάρχουν μόνο για τα γαλάζια παιδιά»

«Στην Ισπανία οι σοσιαλιστές έχουν δώσει αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό και εσείς δίνετε 50 λεπτά τη μέρα. - Μιλήσατε για brain drain, λες και δεν υπήρχε χώρα πριν το 2015, όταν έφυγαν επί των ημερών σας 500.000 παιδιά στο εξωτερικό. Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να τα λες αυτά σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και δημιουργήσαμε 450.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μνημονιακούς περιορισμούς».

«Λέτε καλές δουλειές και έχετε διαλύσει την αγορά εργασίας με το νόμο Χατζηδάκη. Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη. Έχετε καταλάβει πόσο επιζήμιος είναι ο συνδυασμός προχειρότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων; Οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί».

«Ζείτε σε έναν άλλο κόσμο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι. Κ. Μητσοτάκη έχετε κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη, ζουν στο φόβο και την ανασφάλεια, τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται»

«Προτάσεις ανάσχεσης της ακρίβειας»

«Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Υπάρχει βαθιά υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα νοικοκυριά, την οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς της, με ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας:

1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;

2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.

3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48.

5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν. - Αλλά αυτά δεν θέλετε και δεν μπορείτε να τα κάνετε, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας.

«Οδηγείτε τη χώρα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Επίδομα 900 ευρώ σε υγειονομικούς, κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

Σάλος στο Big Brother: Διέρρευσε «ροζ» βίντεο από τους τεχνικούς – Παίρνουν κεφάλια στον ΣΚΑΪ (pics)

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει