ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν αμφισβητεί την ΕΛΣΤΑΤ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν αμφισβητεί την ΕΛΣΤΑΤ
Σε δευτερολογία για την ακρίβεια προχωρά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής
INTIME

Ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ευθέως σχετικά με το εάν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat ξεκίνησε την δευτερομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια που διεξάγεται στη Βουλή.

«Μιλήσατε για δημιουργική λογιστική. Μας είπατε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζουμε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει δυσκολίες από αυξήσεις σε ένα νοικοκυριό. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ; Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή; Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών; Ο μηδενισμός των γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;» είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει καμία ιδανική εικόνα, υποστηρίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης, των δημοσιονομικών εκτροχιασμών και της φτώχειας στην οποία οδήγησε τελικά υπερφορολόγηση της δικής σας πολιτικής».

Απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το ποιος υπηρέτησε στην Επιτροπή αυτή κατά τη διακυβέρνηση του. «Είναι ενδιαφέρουσα αναφορά στην επιτροπή ανταγωνισμού και στο πρόσωπο του κύριου Λιάνου. Είπατε δεν τον γνωρίζετε και ούτε εγώ τον γνωρίζω. Γνωρίζω όμως την κυρία Θάνου κι εσείς την γνωρίζετε πολύ καλά. Άρα να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για ενδεχόμενη χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών, διότι η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου αποτελούσε καραμπινάτη παραβίαση της βασικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών, για να βάλετε έναν δικό σας άνθρωπο, τόσο πολύ δικό σας που τον διορίσατε και σύμβουλο στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν είχε δεσμευθεί την περίοδο που κυβερνούσε, να πουλήσει μερίδιο της ΔΕΗ. «Τι ποσοστό θα πουλούσατε ακριβώς στη ΔΕΗ; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει, ο κύριος Παναγιωτάκης, και λέει δύο πράγματα. «Ναι στην αύξηση κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ». Ο δικός σας ο σύμβουλος τα είπε αυτά. Σε τόσο εξαιρετική κατάσταση ήτανε δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού επί των δικών σας ημερών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε μόνο ένα deal. Το deal αλήθειας με τον ελληνικό λαό»

Αναφερόμενος στους λογαριασμούς επιχειρήσεων που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μας δείξετε μία σειρά λογαριασμών που αφορούν κυρίως επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό το οποίο όμως δεν είπατε για την αύξηση, γιατί είναι πραγματική, είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μία έκπτωση ενέργειας, αυτόν τον οποίο δείξατε. Η ΔΕΗ έχει δυνατότητα να μειώσει την αύξηση, ακριβώς επειδή έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Εμείς έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση ως κυβέρνηση. Θα στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά ή θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις; Η δίκη μας απόφαση ήταν να στηρίξουμε τα νοικοκυριά.».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει μια ευρύτερη πολιτική παρατήρηση, λέγοντας προς τον κ. Τσίπρα. «Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Είχατε έρθει και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και δεν μιλήσατε απλώς, απειλήσατε ευθέως τον υπουργό, αλλά περισσότερο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτά ξεχάστε τα. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια. Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση, είχατε τότε την φρεσκάδα του νέου και την προσδοκία ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, αυτά και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει διότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα ξανακερδίσετε τις εκλογές. Όμως απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και στους πολιτικούς αντιπάλους μπορεί να λέτε ότι θέλετε. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα οποία με ευθυκρισία εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα του κέντρου εκπαίδευσης των ιπτάμενων μας στην Καλαμάτα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Εμείς ένα deal έχουμε κάνει και το ονομάζουμε «συμφωνία αλήθειας», είναι deal με τον ελληνικό λαό και προς στιγμή αντιλαμβάνομαι ότι και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτό το deal. Και εμείς και ο ελληνικός λαός».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχαν σφοδρή αντιπαράθεση για το θέμα της ακρίβειας.

Δείτε εδώ τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Ποινική δίωξη σε 48 πρόσωπα για εγκληματική οργάνωση για τα πλαστά πιστοποιητικά

Σάλος στο Big Brother: Διέρρευσε «ροζ» βίντεο από τους τεχνικούς – Παίρνουν κεφάλια στον ΣΚΑΪ (pics)

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει