ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωρεία τροπολογιών εκθέτουν την κυβέρνηση

Σωρεία τροπολογιών εκθέτουν την κυβέρνηση

Να περιορίσει το «όργιο» των ύποπτων τροπολογιών που καταθέτουν καθημερινά υπουργοί και βουλευτές επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα έχουν έρθει στην Βουλή περισσότερες από 100 «φωτογραφικές» διατάξεις απειλεί να εκμηδενίσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αργά το απόγευμα της Δευτέρας έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο να στείλει εσωτερική εγκύκλιο προς όλους τους υπουργούς με την οποία να τους επισημαίνει να αποφεύγουν να καταθέτουν τροπολογίες «άσχετες» με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση να τον ενημερώνουν για κάθε νομοθετική κίνησή τους.

Νωρίτερα, επικοινωνία με τον κ. Σταυρόπουλο είχε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος εξήγησε ότι η συγκεκριμένη τακτική των υπουργών «αδικεί την εικόνα του κοινοβουλίου».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τη διάλυση της Βουλής λόγω εκλογών, η οποία πιθανολογείται την Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να ψηφιστούν 4 νομοσχέδια.

Συγκεκριμένα:

  • Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες Διατάξεις» του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο αποτελείται από 728 σελίδες, 187 άρθρα, ενώ ως αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί συνολικά 18 τροπολογίες (3 υπουργικές και 15 βουλευτικές). Μεταξύ των υπουργικών τροπολογιών περιλαμβάνεται η «φωτογραφική» για τους βυτιοφορείς που αποσύρθηκε, εκείνη που μειώνει την απόσταση ασφαλείας των βενζινάδικων από σχολεία, νοσοκομεία κ.α., ενώ στα άρθρα του νομοσχεδίου βρίσκεται και αυτό που αυξάνει το συντελεστή δόμησης για τουριστικά συγκροτήματα. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.
  • Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελείται από 563 σελίδες και 327 άρθρα! Επιπροσθέτως, έχουν κατατεθεί 44 τροπολογίες (2 υπουργικές και 42 βουλευτικές), αριθμός που θα αυξηθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη όταν και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
  • Το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» περιλαμβάνει 43 άρθρα διασκορπισμένα σε 275 σελίδες. Για την ώρα έχουν κατατεθεί 19 βουλευτικές τροπολογίες, ενώ η ψήφισή του προγραμματίζεται για τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Συνολικά 57 άρθρα και 252 σελίδες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ και λοιπές διατάξεις», ενώ έχουν κατατεθεί και 2 τροπολογίες.