ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Βγήκε για να ξαναμπεί η σύμβαση της Siemens

Βουλή: Βγήκε για να ξαναμπεί η σύμβαση της Siemens

Στον αέρα βρέθηκε η σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας υπήρξε η πληροφορία ότι θα αποσυρθεί.

Τελικά το συγκεκριμένο άρθρο παράμεινε στο κείμενο του σχεδίου νόμου, αλλά το παρασκήνιο είναι πλούσιο.

Ειδικότερα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διέρρευσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προτίθεται να αποσύρει τη σύμβαση εφόσον όμως συμφωνήσουν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, μεταξύ των δύο επιτελείων. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως, από το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, διαπιστώνεται διαφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση προβλέπει ότι η εταιρεία αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων ύστερα από διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεων αυτών, την παροχή ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Δημοσίου, καθώς και επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζομένους.