Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς – Να απαλλαγούμε γρήγορά από αυτή

Αντώνης Γκιόκας

O Αλέξης Τσίπρας στα Ιωάννινα.
ΙΝΤΙΜΕ

Ακόμα μία σφοδρή επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, έχοντας ως βασικές αιχμές τη διαχείριση της πανδημίας και την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατηγορώντας τον πως όταν μιλάει «δίνει μια εικόνα άλλης χώρας, σε κάποιο άλλο παράλληλο πλανήτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του με ένα κουίζ, καθώς απευθυνόμενος προς το ακροατήριο του, τους ρώτησε -προφανώς ρητορικά και με σκωπτική διάθεση- σε ποιον ανήκει η φράση «η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της». Ήταν σαφές ότι αναφέρονταν στον πρωθυπουργό και στην αντιφώνηση που έκανε χθες, στον Πρόεδρο Πούτιν.

«Αυτή είναι η εικόνα που έχει ο Κος Μητσοτάκης για τη χώρα και για τη πραγματικότητα όπου ζει. Και δεν ντράπηκε, δεν κοκκίνισε, δεν αισθάνεται καμιά τύψη, καμιά ενοχή, καμιά ευθύνη να μιλάει από το πιο επίσημο βήμα και να δίνει μια εικόνα άλλης χώρας σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται μόνο σε κλοιό πανδημίας, ανατιμήσεων και ακρίβειας, «αλλά και σε κλοιό Μητσοτάκη». «Σε κλοιό αναισθησίας, κυνισμού, ψεύδους, ολοκληρωτικής και αθεράπευτης άγνοιας και αγνόησης του δράματος που ζουν οι πολίτες. Και όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από αυτό το κλοιό τόσο περισσότερα εφόδια για να ξαναστήσουμε τη κοινωνία στα πόδια της θα έχουμε, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα προστατεύσουμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ομιλία Τσίπρα:

Χειρότερα από πέρσι

«Αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Το τέλος του 2021 να είναι ακόμα χειρότερο από το τέλος του 2020, όταν δεν είχαμε το εμβόλιο. Και η Ελλάδα είναι σήμερα δύο φορές πάνω από το μέσο όρο τους ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, ξεπερνώντας τους 100 θανάτους την μέρα. Και έξω από τις ΜΕΘ, οι πρόχειρα διασωληνομένοι έχουν ξεπεράσει τους 180. Η εικόνα αυτή είναι ντροπή για μια Ευρωπαϊκή χώρα. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες και εγκληματικές».

Να ερευνηθούν οι VIP ΜΕΘ

«Φτάσαμε, μάλιστα, στο έσχατο σημείο. Όχι μόνο να διασωληνόνονται πολίτες εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να μου απαντά στη Βουλή ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας γι’ αυτό. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με το κρεβάτι της ΜΕΘ. Και έρχεται χθες η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι αν είσαι VIP ασθενής βρίσκεις θέση σε ΜΕΘ. Αν δεν είσαι περιμένεις. Πρόκειται για έναν βαθύτατο ηθικό ξεπεσμό».

«Πρώτα από όλα όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική του επιλογή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο. Και δεύτερον αν ισχύουν όσα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει και με τα οποία ασχολείται ήδη η δικαιοσύνη. Μια έρευνα η οποία πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Και όχι να διεξαχθεί για να μπει στο αρχείο. Αυτό το έρμο το αρχείο πια πόσα να χωρέσει σε αυτή τη χώρα; Μίζες, εξοπλιστικά, ναρκόπλοια, νοβαρτις ; Πόσα να χωρέσει πια αυτό το αρχείο ; Άλλα έννοια σας, το αρχείο έχει και ένα καλό. Ότι μπαίνει βγαίνει κιόλας. Να το θυμόμαστε αυτό».

Πόσοι είναι εκτός ΜΕΘ;

«Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση να δώσει τώρα όλα τα στοιχεία για τη πορεία των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Καθώς και τα ποσοστά της θνητότητα των ασθενών με κορονοϊό τόσο εντός όσο και εκτός ΜΕΘ. Με τα στοιχεία της πανδημίας δε μπορεί να παίζουμε. Αυτό είναι υποχρέωση. Και από κει και πέρα οι πολιτικές ευθύνες και τα συμπεράσματα, ας τα βγάλει ο καθένας και η καθεμιά».

Απομονωμένη κυβέρνηση

«Με όλους τους κοινωνικούς φορείς αλλά πιστεύω και με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πιστεύω, διαμορφώνεται ένα μέτωπο λογικής για άμεσα μέτρα προστασίας της κοινωνίας από το φονικό ιό. Μόνο η κυβέρνηση δεν ακούει, δεν ιδρώνει, δε σχεδιάζει, δεν αντιδρά. Πολύ γρήγορα όμως το μόνο που θα της μείνει θα είναι τα καθοδηγούμενα Μέσα Ενημέρωσης. Θα είναι πλήρως απομονωμένη από τη κοινωνία, από τα κόμματα, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Ακρίβεια

«Φέτος στο μίγμα της ανασφάλειας και του φόβου προστέθηκε μια νέα πληγή. Το κύμα της ακρίβειας. Που πλέον επηρεάζει ανεξέλεγκτο κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται περί ψεύτη με περικεφαλαία. Ενώ γνώριζε ότι έρχεται μπόρα, στη ΔΕΘ μοίραζε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

«Βγήκε και είπε ότι αν δεν έδινε δηλαδή τα ψίχουλα των 9 στην αρχή και 39 στο τέλος ευρώ, δήθεν οι λογαριασμοί θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτεροι. Εδώ δε πρόκειται απλά για ψεύτη, αλλά για τον ορισμό του πολιτικού απατεώνα».

«Το ερώτημα όμως δεν είναι τα ψέματα που λέει ξεδιάντροπα ο κος Μητσοτάκης. Το ερώτημα είναι πως θα τα βγάλει πέρα η πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων; Πως θα βγάλουμε το χειμώνα;».

Μέτρα για ακρίβεια

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κοινωνικό αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την επιλογή της να εκχωρήσει το 17% της ΔΕΗ σε funds, εν μέσω της κρίσης. Με την επιλογή της να μη χτυπήσει τα καρτέλ με τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει. Με την επιλογή της να μη αξιοποιεί ούτε καν την εργαλειοθήκη που προτείνει η κομισιόν. Και να κόβει μαχαίρι κάθε μέτρο στήριξης ενώ η πανδημία και οι επιπτώσεις της όχι μόνο δεν πέρασαν αλλά τώρα θεριεύουν».

«Για να αντιμετωπιστεί αυτό το αδιέξοδο λοιπόν, χρειάζεται σχέδιο και τολμηρές παρεμβάσεις:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία.

• Νέος γύρος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά τώρα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

• Διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

• Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απέτυχαν

«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς απέτυχε. Όχι μόνο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρέθηκαν στο δρόμο της, αλλά δυστυχώς σε κάτι πολύ πιο βαθύ. Απέτυχε να αξιοποιήσει την προοπτική που ανοίξαμε εμείς, μαζί με την κοινωνία, μετά από μια μακρά περίοδο θυσιών και δυσκολιών».

«Η Ελλάδα άφησε πίσω της τα μνημονιακά χρόνια, με καθαρό ορίζοντα και προοπτική για το μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης όμως ήρθε αυτή την υποθήκη να την εξαργυρώσει για ιδίων όφελος. Και μέσα σε δυο χρόνια, έφερε την Ελλάδα σε χειρότερο σημείο από εκεί που την παρέλαβε».

«Αυτό είναι το μήνυμα των πολιτών που συναντάω παντού. Δεν συναντώ βέβαια επιχειρηματίες με τεράστια κέρδη που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Συναντάω ως επι των πλείστων ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, της σκληρής δουλειάς, της δημιουργίας. Και μου λένε ότι αυτό που ζούνε σήμερα δεν το έζησαν ούτε στα μνημόνια».

Ντιλ παντού

«Μία εξουσία βαθιά κυνική, αλαζονική και διεφθαρμένη. Που πίσω από κάθε της μεταρρύθμιση βρίσκεται και κάποιο ντιλ. Με τον ΣΕΒ για το εργασιακό νομοσχέδιο. Με τους ιδιοκτήτες κολεγίων για τη Βάση Εισαγωγής. Με τα funds για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων».

«Φυσικά που δε διστάζει να βάζει χέρι στα δημόσια ταμεία είτε για να στήσει μιντιακό καθεστώς είτε για να ευνοήσει ημέτερους. 5 δις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων μέσα σε 18 μήνες πήγαν είτε σε απευθείας αναθέσεις είτε σε κλειστούς διαγωνισμούς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, θα έλεγα ότι είναι ένα παράδοξο της ιστορίας».

Μήνυμα προς ΚΙΝΑΛ

«Θέλω να ξεκαθαρίσω: Για εμάς είναι απολύτως φανερό ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς και του κου Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

«Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε της κεντροαριστεράς ούτε του κέντρου. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Και για αυτό έχουμε ένα μόνο στόχο. Να νικήσουμε το κος Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές. Να βγούμε πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για τη προοδευτική διακυβέρνηση στο τόπο μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Σερέτης σε Newsbomb.gr: ΕΔΕ για τον χαμό της 14χρονης στη Λαμία –«Σεβόμαστε την μνήμη του κοριτσιού»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved