ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Handelsblatt: Οι δημοσιονομικoί κανόνες στην ευρωζώνη είναι ξεπερασμένοι

Μητσοτάκης Handelsblatt δημοσιονομικοί κανόνες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στη Handelsblatt, χαρακτήρισε ως ξεπερασμένους τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ευρωζώνη.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα δημοσιονομικά της ευρωζώνης αλλά και το θέμα της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τις υποδειγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας πως αποτελεί θετικό δείγμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ως εξής σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ:

«Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη κρίνοντας πως πρέπει να «αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι».

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη, ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε» συμπλήρωσε επί του ιδίου θέματος.

Τι είπε για την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως η άλλη πλευρά οφείλει να «κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μάς απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή».

Ερωτώμενος για το εάν θα επιθυμούσε περισσότερη στήριξη από τη Γερμανία όσον αφορά αυτό το ζήτημα, σημείωσε πως «η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναφορικά με την οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα, επεσήμανε πως δεν είναι κάτι που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά «αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας: «Στις μεταξύ μας σχέσεις ποντάρουμε στη λογική. Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Όμικρον πολιορκεί την Ελλάδα - Φόβοι για πολλά περισσότερα κρούσματα και επικράτησή της

«Βαριά» πρόστιμα σε οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Δολοφονία στα Γλυκα Νερά: Σε δίκη παραπέμπεται ο Μπαμπης Αναγνωστοπουλος - Βαρύ το κατηγορητήριο