ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μητέρα των μαχών στη Βουλή: Αξιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα για κομματικούς σκοπούς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Μητέρα των μαχών στη Βουλή: Αξιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα για κομματικούς σκοπούς από τον ΣΥΡΙΖΑ
Iδιαιτέρως υψηλοί αναμένονται να είναι οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022 για την πανδημία, την οικονομία και την ακρίβεια
INTIME NEWS

Στη Βουλή θα μεταφερθεί σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022 οι τόνοι αναμένονται ιδιαιτέρως υψηλοί για την πανδημία, την οικονομία και την ακρίβεια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή ακρίβεια.

Αναφορικά με τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η απόπειρα αξιοποίησης της για κομματικούς σκοπούς, ειδικά από εκείνους που μόνιμα αμφισβητούν την επιστημονική κοινότητα, δεν πρόκειται παρά να πέσει στο κενό, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας έχει αποδοκιμάσει τέτοιες προσπάθειες, αδειάζοντας τον Αλ. Τσίπρα.

Αυτό που τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι πως η αλήθεια -που μπορεί να διαπιστώνει κάθε πολίτης- για τη μελέτη συνοψίζεται σε τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Αυτό, όμως, το έχει αναδείξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δημόσιες τοποθετήσεις πριν τη συγκεκριμένη μελέτη. Η αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβερνητικής στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Δεύτερον, ότι από ένα σημείο διασωληνώσεων και πέρα αυξάνεται η πιθανότητα να καταγραφούν περισσότερες απώλειες. Είναι προφανές ότι όσο περισσότερο πιέζεται το Σύστημα Υγείας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χαθούν ζωές. Γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση δίνει εξ αρχής ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς ο εμβολιασμός αποτρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις την ανάγκη για εντατική θεραπεία.

Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι τα περισσότερα κρούσματα, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στις περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Τρίτον, ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης θνητότητας όταν διασωληνώνεται ασθενής εκτός ΜΕΘ. Προφανώς και είναι καλύτερα να διασωληνώνεται κανείς εντός Μονάδας και γι’ αυτό εξαντλείται κάθε δυνατότητα. Παράλληλα, αναπτύσσεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε όποιος διασωληνωθεί εξ ανάγκης εκτός ΜΕΘ να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Παράλληλα από την κυβέρνηση τονίζουν ότι χώρες με πολύ ισχυρότερα συστήματα υγείας -όπως για παράδειγμα η Γερμανία- αναγκάστηκαν να στέλνουν ασθενείς σε γειτονικές χώρες.

Αντλώντας διδάγματα και από την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση στοχεύει στον ανασχεδιασμό και στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με έμφαση στην περιφέρεια. Έχει προβλεφθεί η χρηματοδότησή του και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στα Αντικύθηρα

Καιρός: Η «Κάρμελ» θα ντύσει στα λευκά την Ελλάδα το σαββατοκύριακο- Χιονοπτώσεις και έντονες βροχές

Πώς έγινε η μαφιόζικη επίθεση στη Γλυφάδα: Έριξαν πέντε σφαίρες - Το προφίλ του επιχειρηματία

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη