ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασκόπηση 2021: Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, η αιφνίδια απώλεια της Γεννηματά, ο θρίαμβος του Ανδρουλάκη

κιναλ 2021
Αναμφισβήτητα το 2021 ήταν μια χρονιά που σημάδεψε το Κίνημα Αλλαγής
INTIME/φωτογραφία αρχείου

Ανασκόπηση 2021: Το χρονικό των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και η μεγαλειώδης νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το 2021 ήταν η χρονιά που - με βάση το καταστατικό- θα γίνονταν οι διεργασίες για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, με την αείμνηστη πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, να έχει προαναγγείλει ήδη από το προηγούμενο έτος την πρόθεση της να επαναδιεκδικήσει την προεδρία.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όλα ομαλά για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, καθώς πριν κλείσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόρυρση της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας μετά την επιδείνωση της υγείας της. Λίγες μέρε μετά έφυγε από τη ζωή, με τους υποψήφιους να προσέρχονται πλέον στη διαδικασία αποτιμώντας την προσπάθειά της για την ενότητα της παράταξης.

Οι υποψηφιότητες και οι εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Τον «χορό» των υποψηφιοτήτων άνοιξε από τις αρχές του 2021, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας στην ΕΡΤ «θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, γιατί πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας».

Μετά από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» και ερωτηθείς σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές, δήλωσε: «Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Έχω, άλλωστε, δηλώσει ότι οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα, το 2017, έχουν ενισχυθεί. Την ευκαιρία που μας δόθηκε, τότε, με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών, δεν την αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε χρέος να συμβάλουμε ώστε η επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της παράταξης να είναι βαθιά πολιτική και αναζωογονητική, ενθαρρύνοντας τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετάσχουν και πάλι, μαζικά, σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος. Δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών.

Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών».

Ένα μήνα μετά, στις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία σημαδεύτηκε από εντάσεις και διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τα διαδικαστικά κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, αλλά και το ποιοι κατοχυρώνουν το δικαίωμα στο να προσέλθουν στις κάλπες ανάδειξης της νέας ηγεσίας.

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά και η αιφνίδια απώλεια

Στις 12 Οκτωβρίου, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, σαν κεραυνός εν αιθρίασε «έσκασε» η είδηση πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς παρουσίασε συμπτώματα ατελούς ειλεού, με την κατάστασή της να οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Στις 25 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά πέθανε στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από μία γενναία μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος όλη την Ελλάδα.

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε»

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας «Αθάνατη» συνόδευσαν το μεσημέρι της Τετάρτης (27/10) τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

Οι νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η εμπλοκή Παπανδρέου

Μετά την εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και την απόσυρση της από την διεκδίκηση της ηγεσίας, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στο κάδρο των υποψηφιοτήτων, με τους Βασίλη Κεγκέρογλου, Παύλο Χρηστίδη και Παύλο Γερουλάνο να ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, στις 16 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή προς όλους τους υποψήφιους, ζήτησε να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει κατά μόνας, με τα σενάρια να «φουντώνουν» περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του.

Πράγματι, τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε με όλους τους υποψήφιους, αλλά στενοί του συνεργάτες εξακολουθούσαν να διαψεύδουν τα όποια σενάρια περί εμπλοκής του στην εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, στις 20 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επισήμως - με τηλεοπτικό του μήνυμα - την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, κάτι που ανέτρεψε τα δεδομένα, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να αποσύρει εν τέλει την υποψηφιότητά του. Έτσι λοιπόν, οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ ανήλθαν στους έξι.

Το debate των πέντε υποψήφιων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η απουσία Παπανδρέου

Στις 29 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, διεξήχθη το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ, με την παρουσία των πέντε από τους έξι που διεκδικούν τον θώκο της Χαριλάου Τρικούπη. Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, οι οποίοι πρόκειται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Γιώργου Κουβαρά (ACTION24), Παύλου Τσίμα (ΣΚΑΪ), και Τάσου Παππά (ΕΦΣΥΝ).

Τον συντονισμό του debate είχε η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευόπουλου.

Απών από το debate ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος διαφώνησε με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο και λίγο πριν τη διεξαγωγή του είχε ανοικτή συζήτηση με νέους στο κέντρο της Αθήνας.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον α΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών

Καθαρή εντολή ανανέωσης της παράταξης έστειλαν τα 270.000 μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής που έλαβαν μέρος στην χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος τους, δίνοντας ένα τεράστιο προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο θεωρούνταν πολύ δύσκολο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Συνολικά ψήφισαν 270.706 πολίτες, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας

Λίγο πριν τη διεξαγωγή του επαναληπτικού γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ζήτημα για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, με την ΕΔΕΚΑΠ να συνεδριάζει και να αποφαίνεται πως όλα ελέγχονται, διευκρινίζοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα στο τελικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Για την ΕΔΕΚΑΠ

Ο Πρόεδρος

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ».

Τα «μάζεψε» ο Γιώργος Παπανδρέου: Ουδείς μίλησε για νοθεία

Ο υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε νωρίτερα σε νέα δήλωση πριν λίγο αναφορικά με την καταγγελία του προς την ΕΔΕΚΑΠ για τη διερεύνηση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Αναλυτικά η νέα δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής.»

Παπανδρέου για νοθεία στον ΑΝΤ1: Να διερευνηθεί η διαδικασία του πρώτου γύρου - Θα το ζητήσουν κι άλλοι

Μιλώντας το ίδιο βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει «Να διερευνηθεί η διαδικασία», εξηγώντας πως «υπήρξαν καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα βρέθηκαν στην κάλπη περισσότερα ψηφοδέλτια από τον αριθμό των ατόμων που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν».

Και πρόσθεσε ότι «Όλα πρέπει να γίνουν με τον πιο διάφανο και δημοκρατικό τρόπο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και άλλοι υποψήφιοι θα ζητήσουν διερεύνηση.

Θρίαμβος Ανδρουλάκη με 67,88%: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»

Ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών εξελίχθηκε σε εκλογικό θρίαμβο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που συγκέντρωσε 67,88% έναντι 32,12% του Γιώργου Παπανδρέου. Εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών και υπό τους ήχους του «Ήλιου», ο Κρητικός ευρωβουλευτής έφτασε στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής λίγη ώρα μετά τις 22:40, όπου αποθεώθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με τον Νίκο αρχηγό» φώναζαν οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να περιμένει αρκετή ώρα για να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί και να ξεκινήσει την ομιλία του.

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε αρχικά ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Η νέα εποχή, αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέχεια τόνισε: «Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καταθέτοντας τις αγωνίες τους και τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συνεχάρη έναν – έναν τους υπόλοιπους υποψήφιους, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου και αναφέροντας ονομαστικά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Γερουλάνο, Παύλο Χρηστίδη και Χάρη Καστανίδη,, τονίζοντας «τους συγχαίρω για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί» και προσθέτοντας «τους καλώ όλους να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, για ενότητα και πολιτική αυτονομία».

«Η ανανέωση ξεκίνησε απόψε», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης που πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη», με το πλήθος να φωνάζει «η γη να τρέμει, ο ήλιος να ανατέλλει».

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με εκλέξουν σήμερα πρόεδρο του κινήματος. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, και όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές όλων των γενεών της παράταξης σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας», επεσήμανε.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για έναν λόγο σημαντικότερο από όλους τους άλλους. Γιατί σε αυτές τις εβδομάδες, συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους. Το μέλλον της πατρίδας μας, να είναι ξανά δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία», σχολίασε.

«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη νίκη της παράταξης, σε μια νίκη της πατρίδας. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατείας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε μαζί ένα ωραίο ταξίδι», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, με θριαμβευτικό τόνο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το σύνθημα λέγοντας «Η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο – δυνατό»!

Η εκλογή Ανδρουλάκη έφερε την εντυπωσιακή άνοδο του ΚΙΝΑΛ

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται πως φέρνει αλλαγή στις πολιτικές ισορροπίες.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή (19.12), με τα ποσοστά του κόμματος έχουν αυξηθεί σημαντικά κι αυτό πιστώνεται στη νέα σελίδα που άνοιξε με την εκλογή του Κρητικού Ευρωβουλευτή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,2%. Το ΚΙΝΑΛ με την εντυπωσιακή αύξηση που κατέγραψε έφτασε στο 15,2%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση προ της εκλογής Ανδρουλάκη, είχε συγκεντρώσει 9%. Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, η Ελληνική Λύση είναι στο 4,6% και το ΜέΡΑ 25 στο 3,1%.

Η εντυπωσιακή δημοσκοπική επίδοση του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτυπώνεται και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τόσο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο κυρίως και τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 52,1%, ενώ ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 46,4%. Τρίτος ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 31,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 30,2%. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πέμπτος με 19,1% και ο Κυριάκος Βελόπουλος έκτος με 14,9%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.