ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επιλέγει την ανοσία της αγέλης για να επιβιώσει

ΣΥΡΙΖΑ Μητσοτάκης αναρρωτική άδεια
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Βολές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης μετά τις διευκρινήσεις του ΕΦΚΑ αναφορικά με την αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον τρόπο που θα πρέπει να αποζημιώνονται οι αναρρωτικές άδειες των εργαζόμενων που νοσούν από τον COVID 19, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί το κυβερνητικό επιτελείο πως «κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού», συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός «επιλέγει την ανοσία της αγέλης για να επιβιώσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ πως για να αποζημιωθούν αναρρωτικές άδειες οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που νοσούν με covid δεν αρκεί το θετικό rapid ή PCR τεστ (που πληρώνουν «χρυσάφι» από την τσέπη τους), αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και από γιατρό, αποτελεί κυνική ομολογία πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει τι της γίνεται, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, αφού υιοθετεί αντικίνητρα προκειμένου ασθενείς εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους.

Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ; Θα πηγαίνουν στις απαξιωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που εδώ και δύο χρόνια αρνείται να δώσει βάρος ο κ. Μητσοτάκης, για να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία και να υπάρχει προνοσοκομειακή περίθαλψη; Θα βγαίνουν από την καραντίνα και θα πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς διασπείροντας τον ιό και σε non covid ασθενείς, αφού παραμένουν θετικοί;

Όπως και με τα σχολεία, έτσι και με τους εργαζόμενους ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει.»

ΕΦΚΑ: Διευκρινήσεις για το πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια σε όσους νόσησαν με κορονοϊό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, προχώρησε το πρωί της Παρασκευής σε διευκρινήσεις για το πώς πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η αναρρωτική άδεια για κορονοϊό.

Ο κ. Τσάπαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού».

Τόνισε δε ότι «Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», ενώ εξήγησε πως «ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ διευκρίνησε ότι «Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη μετά τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Survivor: Πανικός στον Άγιο Δομίνικο - Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Πιλίδης και Κατσαούνης (vid)

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Ηλιόπουλος

Survivor: Ο λόγος που αποχώρησε ο Γιάννης Χατζηγεωργίου από το ριάλιτι επιβίωσης