ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα στήριξης: Οι αλλαγές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και η πολιτική αντιπαράθεση

Μέτρα στήριξης
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης σε ρεύμα και αέριο.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Μέτρα στήριξης: Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοινώσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Σκρέκα.

Νέα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 395 εκατ. ευρώ που αφορούν το μήνα Ιανουάριο, απευθύνονται στο σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και έχουν στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Είχε προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα γενναίο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων που βοηθάει στο παρόν αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον. Μετά τις ανακοινώσεις, ωστόσο, από τον υπουργό Ενέργειας και τον πρωθυπουργό, υπήρξε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να επικρίνουν την κυβέρνηση τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι ελλιπή και δεν φτάνουν για την «ανακούφιση» των ήδη επιβαρυμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ηλεκτρικό ρεύμα – Οικιακά τιμολόγια

  • Για τις πρώτες 150KWh κατανάλωσης κάθε μήνα, απορροφάται το 80% της αύξησης
  • Για την κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης
  • Μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh

Επιδότηση στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

  • Απορρόφηση του 90% της αύξησης
  • Μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh

Ηλεκτρικό ρεύμα – Επιχειρήσεις, Βιομηχανία

  • Ορίζοντια επιδότηση στο 50% του αυξημένου κόστους, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Μοναδιαία τιμή επιδότησης στα 65 ευρώ ανά MWh

Φυσικό αέριο – Οικιακά τιμόλογια

  • Για όλους τους παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης 20 ευρώ επιδότηση ανά θερμική MWh
  • Επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας, 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση

Φυσικό αέριο – Εμπορικά, βιομηχανικά τιμολόγια

  • Επέκταση επιδότησης στους εμπορικούς καταναλωτές και τη βιομηχανία, ανεξάρτητα από τζίρο και αριθμό εργαζόμενων
  • Επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά MWh

Έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ως αναποτελεσματικά και ανεπαρκή χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα στήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης και εξειδίκευσε στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας τονίζοντας με δήλωσή της Έφης Αχτσιόγλου ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει χωρίς ουσιαστική προστασία τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, δε, ότι «τα σημερινά ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εκ νέου τη λήψη μέτρων όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στην ενεργειακή κρίση και στην επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα αναφέρεται με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, που από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει το ΚΚΕ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Και συμπληρώνει: «Τα νέα ψίχουλα των ελάχιστων ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις, ως συνέπεια της πολιτικής της "απελευθέρωσης της ενέργειας", της "πράσινης ανάπτυξης" και της απολιγνιτοποίησης, οδηγώντας τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να ζουν σε καθεστώς δραματικής ενεργειακής φτώχειας».

Μάλιστα, συνεχίζει, «οι περιβόητες επιδοτήσεις, απ' τον προϋπολογισμό, που προκλητικά εμφανίζονται ως "μέτρα στήριξης", δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρήματα που καταβάλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα απ' την υπέρογκη κρατική φορολογία, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν μόνο ένα ελάχιστο τμήμα της. Αποτελούν ένα επιπλέον τέχνασμα, ώστε να συγκαλύπτεται το υπέρογκο κόστος της ενέργειας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα κυβερνητικά μέτρα στην ουσία συνιστούν έμμεσες επιδοτήσεις προς τις ενεργειακές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να πετυχαίνουν κερδοφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν είτε ως καταναλωτές είτε ως φορολογούμενοι».

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και γενικότερα το "πράσινο New Deal", για το οποίο διαγκωνίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής του, θυσιάζει βάναυσα τα εργατικά- λαϊκά δικαιώματα στο βωμό της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνει κλείνοντας το ΚΚΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο δήμαρχος που αγόρασε τα PCR Test έναντι 27 ευρώ - «Δεν είναι μαγικά, δημοπρασίες κάναμε»

Χατζηγεωργίου: «Θα ξεσπούσα απίστευτα άσχημα» - Οι λόγοι που αποχώρησε από το Survivor (video)

Αθλιότητες στον Παρθενώνα: Εντολή Μενδώνη για προκαταρκτική εξέταση - Σάλος και αντιδράσεις