ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη» της Κρήτης, οι τριγμοί λόγω Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της ΝΔ

Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
InTime

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ στην Κρήτη – Τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύουν την στρατηγική έναντι του ΚΙΝΑΛ και η σιγουριά της ΝΔ να υποβαθμίζει το φαινόμενο Ανδρουλάκη

Πρόωρες εκλογές μπορεί να μην έχουμε αλλά οι στρατηγικές των τριών βασικών κομμάτων κινούνται κατά κάποιο τρόπο σα να βρισκόμαστε σε προεκλογικό πυρετό. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τους 4 νομούς της Κρήτης, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 3 από τους 4 νομούς, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται πολύ κοντά για να περάσει δεύτερο κόμμα. Την πρωτιά διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνει ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO, «προχωρώντας στην ανάλυση των δεδομένων για το σύνολο της Περιφέρειας, παρατηρούμε ότι όντως το 12% όσων είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή, προτίθεται να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούμε και μια μετακίνηση της τάξης του 9,7% ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε αυτή τη φάση επιτυγχάνει μια σημαντική αμφίπλευρης διείσδυση διατηρώντας υψηλά ποσοστά αυτοσυσπείρωσης των δικών του δυνάμεων».

Ποια είναι η δύναμη των κομμάτων στην Κρήτη;

  • Νομός Ρεθύμνου

Στον Νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα (28,3%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 22,2%. Όμως το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 19,6% πολύ κοντά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Νομός Ηρακλείου

Στον Νομό Ηρακλείου, η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη, με ποσοστό 22,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με ποσοστό 23,7%. Όμως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται με φόρα και βρίσκεται δημοσκοπικά στο 21,6%, σε απόσταση αναπνοής από τα δυο μεγάλα κόμματα.

  • Νομός Χανίων

Στα Χανιά οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εντυπωσιακές, αφού παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό της τάξης του 8-9%. Πρώτο κόμμα με διαφορά είναι η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 27,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,8%

  • Νομός Λασιθίου

Στο Νομό Λασιθίου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 27,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,4%. Αλλά η απόσταση με το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται στο 18,8%.

Ο μεγάλος προβληματισμός τόσο για τη ΝΔ, αλλά ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πολύ πριν έρθει στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Τις ημέρες των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ παρατηρήθηκε μια απρόσμενη συμμετοχή των Κρητικών στις κάλπες, γεγονός που έδειξε μια τάση μετακίνησης του εκλογικού σώματος προς το ΠΑΣΟΚ. Η δημοσκόπηση της GPO έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτή την τάση. Την ώρα που καταγράφονται αυτές οι ανοδικές τάσεις όχι μόνο στην Κρήτη αλλά συνολικά στην ελληνική περιφέρεια με στατιστικές αναγωγές, ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει ένα νέο κομματικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια με νέα στελέχη τα οποία θα ανασυντάξουν την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η σπαζοκεφαλιά και ο φόβος της 1ης Κυριακής για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πώς αν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ διατηρήσει αυτές τις ανοδικές τάσεις μέχρι την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών και επιτύχει ένα ποσοστό τσιμενταρισμένο στο 13 με 15% με απλή αναλογική, τότε στις επαναληπτικές εκλογές είναι πολύ πιθανό η εκλογική βάση να συσπειρωθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστά του να εκτοξευθούν ακόμα περισσότερο. Άλλωστε όπως επισημαίνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές η εκλογική δεξαμενή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι περίπου η ίδια και μετακινείται ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου έχουν να διαχειριστούν μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα που ομολογουμένως δυσκολεύουν την χάραξη μιας εκλογικής στρατηγικής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μεγάλη κόντρα των «πασοκογενών στελεχών» με τους 53 και την «ομπρέλα» δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνης εσωστρέφειας. Οι… αστυνομικές περιπέτειες του Παύλου Πολάκη, η κόντρα για το μέλλον της εφημερίδας «Αυγή», οι διαφωνίες για το timing της διενέργειας του Συνεδρίου του κόμματος δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που προφανώς δυσκολεύει την «στοχοπροσήλωση» που απαιτεί από όλα τα στελέχη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διενέργεια εκλογών και κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου να διαρρέουν δεξιά κι αριστερά ότι δεν πρέπει να γίνει δια ζώσης συνέδριο του κόμματος, αλλά να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η στάση της ΝΔ απέναντι στο «φαινόμενο Ανδρουλάκης»

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά. Η ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ευνοεί σαφέστατα την Πειραιώς γιατί ενισχύει την πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Από την άλλη η μεγάλη άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ απειλεί την πολυπόθητη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Προς το παρόν στην κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση έναντι του ΚΙΝ.ΑΛ. και όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κράτησε μεγάλες αποστάσεις και από το Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω να σας πω πολλά για τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη καμία μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «η σημερινή κυβέρνηση μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της… ». Τόνισε μάλιστα ότι η αυτοδυναμία δεν εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια έκφραση – κλειδί που έχει τεράστια σημασία αφού ξεφεύγει από τα στενά όρια της πάλαι ποτέ συντηρητικής Δεξιάς: «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι ενδεχομένως να μην έχει ανάγκη κάποιας μορφής συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, αφού μπορεί να βρει από την ελεύθερη αγορά «Πασοκογενείς freelancers», οι οποίοι απαρτίζουν το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Πρακτικά στη ΝΔ υποβαθμίζουν το «φαινόμενο Ανδρουλάκη» περιμένοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ξεφουσκώσει…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζώρτης Μονογυιός: Βίαιος ο θάνατος του – Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του

Survivor Spoiler: Τα δάκρυα του Βαλάντη και ξαφνικά…καβγάς για Κατσαούνη – Μυριέλλα

MasterChef: Άφησε πίσω τη 14 ημερών κόρη του και κέρδισε το golden pin - Ενθουσιασμένος ο Ιωαννίδης