ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Metron Analysis: Εκλογές με φόντο ακρίβεια και πανδημία - «Πληγωμένη» κυβέρνηση, «παγωμένος» ΣΥΡΙΖΑ

Metron Analysis: Εκλογές με φόντο ακρίβεια και πανδημία - «Πληγωμένη» κυβέρνηση, «παγωμένος» ΣΥΡΙΖΑ
Μια πρώτη πολιτική αποτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων
INTIME

Ακρίβεια και πανδημία αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που καθορίζουν και το πολιτικό αποτύπωμα των κομμάτων – Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (Metron Analysis για το Mega) η κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει σε ικανοποιητικά ποσοστά αλλά σίγουρα «πληγωμένη» – Εξίσου πληγωμένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την κυβερνητική φθορά και να αποκτήσει πολιτική και εκλογική δυναμική, αλλά αντίθετα εμφανίζει μεγάλα ποσοστά αρνητικής κριτικής από τους πολίτες.

Μια πρώτη πολιτική αποτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για το ΜEGA δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται πάντα με διψήφιο νούμερο από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παίρνει 29,1% ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 19,6%. Το ΚΙΝΑΛ δείχνει να ανεβαίνει δυναμικά με 15%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,1%, το ΜεΡΑ25 με 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,5%.

Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά για την κυβέρνηση είναι στα θέματα της οικονομίας. Στις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία το 61% έχει μάλλον αρνητικές και μάλλον θετικές μόλις το 27%, ενώ ούτε θετικές ούτε αρνητικές το 11%. Στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι πρώτο με 34%, η οικονομία/ακρίβεια με 32%, η ανεργία με 9%, οι πολιτική/ πολιτικό σύστημα με 5% και το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 3%. Είναι προφανές πως όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες το κυρίαρχο θέμα θα είναι η οικονομία αν δεχθούμε τις υποθέσεις των επιστημόνων ότι σε λίγους μήνες θα υποχωρήσει το σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Εξίσου πληγωμένη βγαίνει η κυβέρνηση και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας αν και κάτι τέτοιο ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, αφού η χώρα ταλαιπωρείται εδώ και δυο χρόνια με τις συνεχείς μεταλλάξεις. Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνηση στη δημόσια υγεία και στον κορονοϊό το 56% των πολιτών έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσει, το 33% μάλλον θετικές, ενώ 11% ούτε θετικές ούτε αρνητικές.

Σε χειρότερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ: Στο 76% η αρνητική αξιολόγηση

Συνολικά στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 54% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και ένα 40% την αξιολογεί θετικά ενώ ούτε θετικά, ούτε αρνητικά ένα 6%. Εδώ που τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν είναι στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται πολύ ποιο αρνητικά από την κυβέρνηση. Την αξιωματική αντιπολίτευση την αξιολογεί αρνητικά το 76%, μόλις το 16% θετικά και επίσης ένα 6% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Το συγκεκριμένο εύρημα δείχνει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν πείθει, αλλά αντίθετα διατηρείται ακόμα ισχυρό το αποκαλούμενο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι οι αρνητικές κρίσεις για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φτάνουν το ποσοστό του 72% και οι θετικές μόνο στο 21%. Αντίστοιχα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι αρνητικές κρίσεις αγγίζουν το 52% και οι θετικές το 44%.

Προφανώς μιλάμε για μια αποτύπωση των δεδομένων που αφορά την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε και κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει από τώρα το κλίμα που θα υπάρχει όταν αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες. Σίγουρα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση γύρω από τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα προσέλθουν στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Η χώρα μπαίνει στην κατάψυξη - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Μαρία Τζομπανάκη: Ο χωρισμός με τον Ντίνο Αυγούστιδη και η πρόβλεψη για τον Σασμό

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα «πιεστικά» μηνύματα που έστελνε ο διοργανωτής του πάρτι στην 24χρονη