ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εξωτερικών: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η «ανεξαρτησία» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Υπ. Εξωτερικών: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η «ανεξαρτησία» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν για την «ανεξαρτησία» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν για την «ανεξαρτησία» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Ως κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση Πούτιν για ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τονίζει ότι η Ελλάδα «τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει, τέλος, ότι η Ελλάδα «θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter o κ. Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μετά την κλίμακωση της κρίσης στην Ουκρανία με την ΔΕΠΑ να έχει καταρτίσει ήδη εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να διαχειριστεί μια τέτοια εξέλιξη. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα.

Στην πρώτη της αντίδραση μετά το διαγγελμα Πούτιν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν είχε κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Παράλληλα η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν ήδη στην πρώτη τους κίνηση δια του Τζο Μπάιντεν ο οποίος υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή.

Στενεύουν τα διπλωματικά περιθώρια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί για την κρίση τις δυτικές χώρες, τούς προσάπτει ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία» και εγείρουν «σοβαρή απειλή, πολύ μεγάλη για εμάς».
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του ρώσου προέδρου, στις οποίες είδε το πρόσχημα για την «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία, όπως το έθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό», είπε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ. Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας «θα είναι τρομερές, σε όλη την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρεσβευτής, Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά τα δυτικά κράτη «ας το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη