ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την ακρίβεια και τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την ακρίβεια και τα σενάρια πρόωρων εκλογών
INTIME

Mετά από ένα μικρό διάστημα πολιτικής ανακωχής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό επιστρέφει η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στο κάδρο μπαίνει τώρα το ενδεχόμενο των πολύ πρόωρων εκλογών οι οποίες σύμφωνα με τα σενάρια της αντιπολίτευσης προσδιορίζονται ακόμα και για τον Μάιο

Η επιθετική στρατηγική της αντιπολίτευσης επέστρεψε πιο ισχυρή και πλέον προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο κατά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η μόνη λύση για τον Μητσοτάκη είναι να δραπετεύσει από τα προβλήματα και από την ευθύνη προκηρύσσοντας εκλογές και να αναλάβουμε και πάλι εμείς αυτή την βαριά ευθύνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε αγρότες και κατοίκους στην Μικρομάνη της Μεσσηνίας. Με την φράση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στίγμα των προθέσεών του, θέλοντας βεβαίως να αποδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Η βασική επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τεχνογνωσία, το know how να ξανακυβερνήσει και το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία. «Το έχουμε ξανακάνει και θα το κάνουμε και πάλι» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει «με ισχυρή δέσμευση η έγνοια, το μυαλό μας και η ψυχή μας να είναι στον κόσμο της εργασίας να είναι στον κόσμο της παραγωγής και όχι στους λίγους και ισχυρούς».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις και τα σφοδρά οικονομικά αποτελέσματα λόγω του πολέμου θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα ακραίας φτώχειας με συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Ποντάρουν λοιπόν στο σενάριο ότι ενδεχομένως και μέσα στο Μάιο η ΝΔ θα οδηγηθεί στις κάλπες προκειμένου να «αποδράσει» από την διαχείριση των όσων δύσκολων καταστάσεων πρόκειται να έρθουν.

Πρακτικά δηλαδή στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι όλα είναι επιλογές του Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης» την τεράστια αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας και το κύμα ακρίβειας που πυροδοτεί, αποδίδοντάς τα στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε μια λογική ανοχής των καρτέλ ενέργειας και στην παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά.

Άλλωστε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην χώρα το ενδεχόμενο εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό και ζήτησε την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. «Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει να δραπετεύσει άμεσα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά τη κοινωνία και την οικονομία από μια κρίση που κυβέρνηση της δεξιάς μας κληρονομεί». Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατήσει ζωντανό ακριβώς αυτό το αφήγημα. Ότι η ακρίβεια στην χώρα, ήρθε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «όποιος μιλά για εκλογές εντός του Μαΐου βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου». Είναι κάτι το οποίο τόνισε και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου. «Η επιμονή στη μικροπολιτική αντιμετώπιση κορυφαίων ζητημάτων για την πατρίδα μας και όλο τον πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επάλληλες κρίσεις ακρίβειας που κλιμακώνονται ως συνέπειά του, είναι εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Συνεχίζοντας, δε, την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα λέει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είτε δεν αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον, είτε συνειδητά ψευδολογεί όπως το συνηθίζει» προσθέτοντας πως «το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας στερείται όλων των πολιτικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται από τις κρίσιμες περιστάσεις: σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κατανόηση των συνθηκών. Ως συνήθως, μιλά για ευθύνη φερόμενος ανεύθυνα και καιροσκοπικά».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου απέκλεισε εκ νέου και τα σενάρια περί μιας ακόμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Είναι δε ενδεικτικό ότι κατά την εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον «η Ελλάδα χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και ευθύνη» και άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι διακινεί «μύθους». Είναι προφανές ότι όσο τα οικονομικά προβλήματα αρχίσουν να λειτουργούν ως θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών τόσο η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών θα φουντώνουν ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Οι «δημοσκοπήσεις» του δρόμου ενθαρρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ