ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ώρα και η ατζέντα του ραντεβού των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Κυριακή.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14:00 της Κυριακής (13/3) στην Κωνσταντινούπολη.

Από τις Βερσαλλίες και τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και θα παρακολουθήσει τη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Πόλη αποδέχθηκε πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έτσι θα έχουν συνάντηση του μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Συγκεκριμένα στις 14:00, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, ο πρωθυπουργός θα καθίσει για ακόμα μια φορά στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε διάστημα τριών ετών, οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν για τέταρτη φορά. Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση, πλην όμως δεν θα είναι και το μοναδικό θέμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση μετά τη Σύνοδο στις Βερσαλλίες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν. Η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα έχει σταθερή θέση σε ό,τι αφορά την προκλητική ρητορική και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, γεγονός που αναμένεται να γίνει σαφές και στη διάρκεια της συνάντησης των δυο ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εύκολο από όλες τις απόψεις, καθώς διεξάγεται εν μέσω έντονης κακοκαιρίας. Πέρα από τον «Φίλιππο» που χτυπά την Ελλάδα, τα τελευταία 24ωρα και η Τουρκία έχει πληγεί από ακραία φαινόμενα, με μεγάλο μέρος της Κωνσταντινούπολης να έχει ήδη ντυθεί στα λευκά.