ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Nέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Μητσοτάκης: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Nέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες - Τι είπε για το ευρωομόλογο, την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τα εθνικά θέματα ενόψει και της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το προσφυγικό, η ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο κύμα ακρίβειας, το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και οι κοινές προκλήσεις στην Άμυνα της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αρχικά την οδύνη του για τις εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, διαμηνύοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Για το λόγο αυτό είναι σε απόλυτη συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. «Η αλληλεγγύη που δείχνει η χώρα μας, δυστυχώς δεν την είδαμε όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε ανάλογες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Ευρωπαίους και τη στάση τους στον πόλεμο της Συρίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. «Υπάρχει ανάγκη να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο και εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

«Συζητήσαμε και για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα είναι σαφές ότι στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει μια στρέβλωση…και χρειάζεται μια πρόσθετη ευρωπαϊκη παρέμβαση. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα συμβεί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόταση που κατέθεσα. Γι' αυτό και στην παράγραφο 12 γίνεται μια ρητή αναφορά στην επιλογή να μπει ένα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Το επιχείρημά μας είναι απλό. Η αγορά έχει σταματήσει εδώ και καιρό να κινείται με όρους αγοράς. Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση μου έχει μειωθεί κατά 50%», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Παράλληλα, τόνισε πως οι χώρες του νότου είναι σε απόλυτο συντονισμό, σημειώνοντας πως είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να πραγματοποιηθεί μία έκτακτη Σύνοδος των χωρών του Νότου, πριν την τακτική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ερωτηθείς για το ευρωομόλογο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο.

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν. Η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την άμυνα, μιας και - όπως είπε - οι προκλήσεις είναι κοινές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: