ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζουν» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς «διαβάζουν» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Στα στρατηγεία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τις βασικές του προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος που ο ίδιος οραματίζεται
INTIME

Την ώρα που οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Ταε Κβο Ντο, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς βλέπουν και πώς διαβάζουν στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τη μάχη μεταξύ των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων τάσεων εντός της Κουμουνδούρου

Κατ΄αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι επίσημα, τα υπόλοιπα κόμματα δεν σχολιάζουν τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν στενά τις ζυμώσεις. Πάνω - κάτω τόσο στην Πειραιώς, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι σε αυτό το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου όπως λένε να οχυρώσει την θέση του για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Προσέξτε, δεν τον θεωρούν πολιτικά ξοφλημένο, αλλά εκτιμούν ότι τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κόμμα εξουσίας, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα πολυτασικό κόμμα που δεν μπορεί να διαφύγει από γραφειοκρατικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις οι οποίες κρατούν πίσω και τον ίδιο τον Τσίπρα.

Μάλιστα όπως σημειώνουν αρκετά γαλάζια και πράσινα στελέχη ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να πετύχει ούτε καν το στόχο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα με την οργάνωση του 10% των ψηφοφόρων του. Τί εννοούν; Ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ 1.781.180 και τρία χρόνια τώρα δεν κατάφερε να μαζέψει ούτε το 10% σε μέλη. Ούτε 170.000 από την εκλογική του δεξαμενή, όταν όπως λένε το ΚΙΝΑΛ σε χρόνο ρεκόρ μάζεψε 270.000 μέλη με ποσοστά 5% στις εκλογές του 2019. Σημειώνουν λοιπόν ότι όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει το πολυπόθητο 170.000, αλλά έριξε τον πήχη στις 100.000, πιάνοντας τελικά μόνο 61.000 εγγραφές, εκ των οποίων για την εκλογή συνέδρων προσήλθαν μόνο 40.500 μέλη.

Στα στρατηγεία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τις βασικές του προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος που ο ίδιος οραματίζεται, όμως ο σκληρός πυρήνας των στελεχών θα τον περιμένει στη «γωνία». Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μέσα στο συνέδριο δεν θα του βάλουν δυνατές τρικλοποδιές.

Άλλωστε όπως λένε τα άλλα δύο κόμματα από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Τσίπρα δεν βγαίνει κανείς μπροστά ευθέως να τον αμφισβητήσει, αλλά κρύβονται πίσω από την συλλογικότητα των τάσεων. Συνεπώς σε αυτό το timing θα του τραβήξουν το σκοινί και όχι το χαλί. Και θα το τραβήξουν τόσο, όσο… Με δεδομένη την ήττα του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές (εκτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων) όλες αυτές οι τάσεις θα έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «πρόεδρε, τα έκανες όλα όπως ήθελες, σου δώσαμε λευκή επιταγή και παρόλα αυτά έχασες».

Βέβαια όπως λένε στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ ακόμα και σε αυτό το σενάριο ο Τσίπρας θα ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των οργάνων του κόμματος συνεπώς η περιδίνηση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν και ευελπιστούν τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΚΙΝΑΛ, αφού εδώ που τα λέμε το σενάριο εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε και τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω που είναι αλήθεια ότι συζητούνται και στο γαλάζιο και στο πράσινο παρασκήνιο, υπάρχουν και πιο ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν ότι στο τέλος δεν πρόκειται να σφαχτούν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διότι θα τους ενώσει το ένστικτο της πολιτικής τους επιβίωσης έστω και για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία από «Ομπρέλα» - Ζητούν εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο