ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Οι νέοι σταθμοί θα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Σερβίας.

Toν λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό και πρωτοπόρο έργο στην περιοχή μας» που θα αποτελέσει μια «νέα πύλη ενέργειας για όλη την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη συμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ένα πρώτο σημαντικό βήμα είναι το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης. Με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουν ένα κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Οι εκβιασμοί της Μόσχας κάνουν αναγκαία και επείγουσα αυτή τη συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τους μετόχους του έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

Μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα μπορούμε να υποδεχθούμε πολύ μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι νέοι σταθμοί θα μπορούν να καλύψουν τις εθνικές ενεργειακές μας ανάγκες. Επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας προς Μολδαβία και Ουκρανία.

«Την τελευταία φορά που μας επισκέφθηκε ο Σαρλ Μισέλ ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση στον Έβρο. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Σήμερα, η παρουσία σας εδώ συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του έργου, ενός έργου που τα έφερε έτσι η διεθνής συγκυρία που να αποκτά μια ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ: Σαφές μήνυμα – Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας από κοινού

«Είναι η ώρα της αλήθειας είναι να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Αγαπητέ Κυριάκο, πιστεύω ότι το έργο ειναι ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και θα μας καταστήσει πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Πρόκειται για γεωπολιτικής σημασίας πρωτοβουλία που παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμβάλλει στους κοινούς στόχους», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Δείτε την εκδήλωση

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων τόνισε ότι στην Αλεξανδρούπολη «συντελείται μια αναπτυξιακή κοσμογονία».

«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οποότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη

Σχετικές ειδήσεις