ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου – Υποκριτική η στάση σας

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Αυτή η διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για όχι μόνο διευρύνεται στον χρόνο αλλά και στον χώρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής
INTIME

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή με θέμα την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ξεκινώντας, μάλιστα, τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το τέλος της ομιλίας του ότι «μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το «έξω οι βάσεις του θανάτου» για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια».

Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία υπενθυμίζοντας τη στάση του ως πρωθυπουργού ξεχνώντας τις πορείες στην πρεσβεία των ΗΠΑ και προσθέτοντας ότι «είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα».

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε μάλιστα, δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος έλεγε ότι τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ξεκινήσαμε να λειτουργούμε την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη προσθέτοντας «αλλά γνωρίζω από τις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο ότι κατανοούν τις σχέσεις και μοιράζονται αυτές τις δεσμεύσεις. Θα ήθελα να τονίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι όροι που συμβαδίζουν με τις συμφωνίες με άλλες συμμάχους».

Ο πρωθυθπουργός υπενθύμισε ακόμα ότι «το 2017 η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35».

«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χωρα που να μην έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία μέχρι και η Αυστρία άλλαξε τη στάση της και πρόσφερε. Δεν ήμασταν ούτε οι πιο πρόθυμοι ούτε και οι πιο διστακτικοί στο να στείλουμε πλεονάζον αμυντικό υλικό. Αν είχαμε κάνει αυτό που λέτε θα ήσασταν μόνος έναντι 26 στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με τη στάση «πού να μπλέξω σε αυτόν τον καυγά;». Θα ενισχύατε τη θέση της χώρας,ε; Με τόσα θέματα που έχουμε ανοιχτά θα ήταν μια λάθος επιλογή που θα ενίσχυε την εικόνα της γραφικότητας που αυτή η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιστρέψει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς επιδιώξαμε την 5ετια γιατί μπορούμε να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ να επενδύσουν περισσότερο, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι θα ανανεώνεται αυτόματα τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα καταγγελίας ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα καταγγείλει τη συμφωνία αν του δώσει την εξουσία ο λαός.

«Μας είπατε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υπερπτήσεις, θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα στο ανώτατο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήντησε ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών. Όμως το ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματικό ούτε ετεροπροσδιορίζεται από την τουρκική στάση. Σήμερα η Ελλάδα μετράει περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία».

«Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τα σημεία της συμφωνίας και τα οφέλη αυτής σε γεωστρατηγική κλίμακα, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Το κείμενο που καλούμαστε να κυρώσουμε τυπικά συνιστά μια από τις πολλές διαδοχικές ανανεώσεις της συμπόρευσης με τις ΗΠΑ αλλά ουσιαστικά αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα με δύο κρίσιμα στοιχεία:

    • Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και με ενεργειακό ενδιαφέρον
    • Η χώρα μας είναι ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή η συμφωνία αυτή διευρύνει το νόημά της ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ως συνετού εταίρου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται την νομιμότητα απέναντι στους προκλητικούς γείτονές της».

«Αυτό αποδεικνύει η πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Τζο Μπάιντεν και να έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως ισότιμος σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους συμμάχους»

«Αυτή η διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για όχι μόνο διευρύνεται στον χρόνο αλλά και στον χώρο καθώς δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται σε τέσσερα νέα σημεία. Στον ναύσταθμος της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο ρόλος της βάσης καθώς αποτελεί το εγγύτερο σημείο για επιχειρήσεις της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί στο προοίμιο της καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που την επαναλαμβάνει και οκ Μπλίνκεν στη συνοδευτική αποστολή του».

«Αναρωτιέμαι ειλικρινά πώς είναι δυνατόν να εγείρονται ενστάσεις για μια συμφωνία που υπό τον ελληνικό έλεγχο ενισχύει την αμερικανική παρουσία σε εθνικά κρίσιμες περιοχές και που υπηρετεί τους αμυντικούς και ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και αναγνωρίζει με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο τα εθνικά μας δίκαια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε «η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας τριετούς πολιτικής καθώς εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, εισφέραμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετείχαμε στον αγώνα κατά της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί της σημερινής κυβέρνησης με την επέκταση των ναυτικών μιλίων με την Ιταλία και την υπογραφή ΑΟΖ ενώ έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη φίλη Γαλλία».

«Κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη ενεργειακή κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, κατορθώσαμε να μειώσουμε φόρους, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «ναι αυτή η κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζετε νεοφιλελεύθερη αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιστροφή του 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα επιβάρυνσης στον τραπεζικό λογαριασμό με ποσά έως 600 ευρώ. Και από τον Ιούλιο παρεμβαίνουμε με ένα νέο τρόπο που επιβάλει έμμεσο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι γιατί καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως απέναντι σε μια λαίλαπα ενός πολέμου και ενός ενεργειακού σεισμού. Λέει ψέματα όποιος υποστηρίζει ότι μπορεί να επιστρέψει την τιμή του ρεύματος στο 2020».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται καθώς είτε θα συνθλίβεται είτε θα βρεθεί σε σκοτεινό κενό και αυτό θα ισχύει περισσότερο αν υπάρχουν απρόβλεπτοι γείτονες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις συνθήκες η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα και η δήθεν ανεξάρτητη μεγαλώνει τις αποστάσεις από την πραγματικότητα. Δεν μετεωριζόμαστε στα 4 σημεία του ορίζοντα ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευθούμε στο άγνωστο στη συνέχεια. Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία. Έτσι ερμηνεύεται η ξεκάθαρη θέση μας υπέρ της Ουκρανίας καθώς παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο καθώς υπάρχει το μοντέλο κάθε αυταρχικό καθεστώς να παραβιάζει τα σύνορα άλλης χώρας.

«Είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε αν ο μη γένοιτο χρειαστεί και δεδομένη στήριξη αλλά ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών στους οποίους είμαστε μέλη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την Τουρκία είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις και απόλυτα κλειστοί σε προκλήσεις» ενώ για τα ενεργειακά είπε ότι «οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο με τα όπλα αλλά και ως καύσιμα και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μια πόλη με ενεργειακή σημασία. Είναι μια πολύτιμη πόλη και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια».

«Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: ωφελεί ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;».

«Σας ρωτώ κ. Τσίπρα: ωφελεί ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;». «Φοβάμαι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση λέγοντας όχι σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα όπως είπατε όχι στα Ραφάλ και την ελληνογαλλική συμφωνία με το επιχείρημα ότι θα γυρίσουν φέρετρα από το Σαχέλ. Αφού δεν μπορείτε να πάρετε πίσω την ψήφο σας καθώς καταγράφηκε ιστορικά η στάση σας, μην προσθέσετε άλλο ένα όχι στην ιστορία σας γιατί δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα και οι ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που έχει πει διάφορα όπως να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε ως υπουργό Άμυνας».

Επιμένω και κάνω ύστατη προσπάθεια να σας πείσω να αλλάξετε τη θέση σας. Η εξωτερική πολιτική δεν χωρά διαφωνίες και συγκρούσεις. Να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε λαίσιο συνεννόησης και συναντίληψης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και δεν πρέπει να αντανακλούν την εσωτερική πολιτική.

Σας καλώ να αποδείξουμε στην πράξη την εθνική ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που έχει ανάγκη ο τόπος, έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός

Η συζήτηση για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής με τους εισηγητές των κομμάτων.

Η ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπέρ τής κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.