ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετική η αξιολόγηση για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετική η αξιολόγηση για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετικό πρόσημο λαμβάνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπέιντεν αλλά και η ομιλία του στο Κογκρέσο
INTIME

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετικό πρόσημο λαμβάνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπέιντεν αλλά και η ομιλία του στο Κογκρέσο – Με ποιες λέξεις περιγράφουν οι πολίτες την αξιολόγηση του ταξιδιού; Τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και τι αντικρούουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε γενικές γραμμές το feedback του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών επιλέγει μια στάση ουδέτερη, χωρίς να παίρνει σαφή θέση. Παρόλα αυτά οι θετικές γνώμες υπερτερούν των αρνητικών και ειδικά αν τις συγκρίνουμε με προηγούμενες αξιολογήσεις για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2020 όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ.

Θετικά σχόλια αποσπά συνολικά η αξιολόγηση του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ από τους πολίτες. Το 35,3% των ερωτηθέντων στην έρευνα της MRB χαρακτηρίζει καλή έως πολύ καλή την επίσκεψη και το αποτύπωμα που άφησε η συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Βεβαίως υπάρχει ένα ποσοστό 25,4% που πιστεύει ότι δεν ήταν καλή η επίσκεψη και ένα 30,7% που παραμένουν ουδέτεροι χωρίς να βγάζουν συμπέρασμα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRB, το 2020, που αφορούσε την προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η αξιολόγηση των πολιτών ήταν αρνητική. Το 29,8% τότε είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση από κακή έως πολύ κακή και το 28,5% από καλή έως πολύ καλή. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το κλίμα έχει αναστραφεί αν και το 2020 ήταν άλλες οι συνθήκες και άλλος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναλύοντας τα ποιοιτικά χαρακτηριστικά της αξιολόγησης του ταξιδιού γίνεται σαφές ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αξιολογείται θετικά από τις ηλικίες 65+ σε ποσοστό 56%, από τους 55-64 σε ποσοστό 43,4% και από τις παραγωγικές ηλικίες 45-54 σε ποσοστό 37,2%. Βεβαίως οι ψηφοφόροι της ΝΔ βάζουν θετικό βαθμό στον πρωθυπουργό σε ποσοστό 63,4%, ενώ όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε ποσοστό 36,5% εκτιμούν ότι το ταξίδι δεν πήγε καλά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες με λέξεις που περιγράφουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Για αναβάθμιση της εικόνας της χώρας, προώθηση των εθνικών συμφερόντων υπερηφάνεια και οικονομικά οφέλη μιλάει το 46,3%. Από την άλλη μεριά το 48,4% κάνει λόγο για αδιάφορο ταξίδι, απλό επικοινωνιακό σόου, αποτυχία και κάποιοι λίγοι για εθνική υποτέλεια.

Οι αρνητικές αναφορές για το ταξίδι προέρχονται κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σε ποσοστό 30,9% εκτιμούν ότι ήταν ένα επικοινωνιακό σόου και σε ποσοστό 31,2% κάνουν λόγο για εθνική αποτυχία ή υποτέλεια. Σε ποσοστό 62% δηλαδή κάνουν αρνητικές αναφορές. Στον αντίποδα όσοι ψήφισαν το 2019 τη ΝΔ σε ποσοστό 72% εκφράζονται θετικά και κάνουν λόγο για εθνική υπερηφάνεια και προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

Στα ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων επί του ταξιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον να προσθέσουμε ότι θετικές γνώμες σε ποσοστό 60,6% εκφράζουν οι ηλικίες 65+, καθώς και οι 55-64 με ποσοστό 50,1%, ενώ αρνητικές αναφορές κάνουν οι 35-44 σε ποσοστό 60%, αλλά και οι 17-34 σε ποσοστό 55,3%. Οι απαντήσεις φαίνονται αναλυτικά και στον πίνακα που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΜRB για το Newsbοmb.gr: Αντέχει η κυβέρνηση, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

MRB για Newsbomb.gr: Παράσταση νίκης στο 47,9% για τη ΝΔ – Όχι πρόωρες εκλογές, ναι απλή αναλογική