ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα σενάριο (όχι και τόσο) επιστημονικής φαντασίας

Ένα σενάριο (όχι και τόσο) επιστημονικής φαντασίας

Ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος δεν θα έχει να υπολογίζει ο διάδοχος του κ. Φίλιππου Σαχινίδη στη θέση του υπουργού Οικονομικών. όσο περνούν οι μέρες και οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται, τόσο περιορίζονται και οι χρονικές πολυτέλειες για τον επόμενο «τσάρο της οικονομίας», όποιος κι αν είναι αυτός κι από όποιο κόμμα και αν προέρχεται.


Ήδη, η τρόικα απειλεί ότι θα έρθει για τον πρώτο έλεγχο της κατάστασης, μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε είναι θέμα αν ο νέος υπουργός θα μετράει μερικά 24ωρα στην θέση του, όταν θα ανοίγει την πόρτα για να τους υποδεχτεί. Και το θέμα είναι, τι θα τους πεί… Εννοείται, βεβαίως ότι για να γίνει, ακόμα κι αυτό, θα πρέπει κατ αρχήν να έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, με βάση το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες μεθαύριο.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος οι «τροικανοί» να έλθουν, αλλά υπουργό να μην βρουν. Ή να βρουν τον υπηρεσιακό κ. Σαχινίδη, ο οποίος είναι άγνωστο αν τότε θα είναι και βουλευτής και το μόνο που θα μπορεί να τους πει θα είναι ένα απλό «καλημέρα».

Όλα τα παραπάνω, μπορεί να ακούγονται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο δεν απέχουν και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Για αυτό και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί καν η επίσκεψη της τρόικας, από τη στιγμή που η κατάσταση, πολιτικά, θα είναι τόσο ρευστή.

Αλλά, ακόμα κι αν δεν είναι, και τελικώς έρθουν, δεν θα μπορούν να έχουν την απαίτηση να ακούσουν ολοκληρωμένες προτάσεις περικοπών και σχεδιασμού άντλησης πολλών δις ευρώ, από τη στιγμή που ο νέος υπουργός θα «μετρά» στη θέση του – στην καλύτερη των περιπτώσεων – απλώς μερικές ώρες…