ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: Η τσέπη «οδηγός» για την κάλπη - Η ακρίβεια απασχολεί το 65,8% των πολιτών

Δημοσκόπηση MRB: Η τσέπη «οδηγός» για την κάλπη - Η ακρίβεια απασχολεί το 65,8% των πολιτών
Η ακρίβεια αποτελεί την κύρια αγωνία, αλλά και το κριτήριο των πολιτών ενόψει κάλπης.

Η αύξηση των τιμών και η ακρίβεια είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο ζήτημα τους πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Πώς το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει την ψήφο και τι δείχνουν τα χαρακτηριστικά της έρευνας.

Η ενεργειακή κρίση είναι ο μεγαλύτερος φόβος όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά συνολικά των Ευρωπαίων. Το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει του χειμώνα αποτυπώνεται και στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως η ακρίβεια – απόρροια και της κρίσης στην ενέργεια – αποτελεί τη νο1 ανησυχία των πολιτών αλλά και έναν από τους δείκτες που καθορίζουν την ψήφο τους.

Ήδη στην κοινωνία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κυριαρχούν οι αρνητικές λέξεις και τα συναισθήματα. Το 58% των πολιτών χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια αρνητική λέξη απαντώντας για το ποιες εκφράζουν περισσότερο το παρόν και το μέλλον της χώρας, ενώ μόλις το 36% χρησιμοποίησε μια θετική λέξη ως απάντηση.

Αναφορικά με το θέμα της επικαιρότητας που απασχολεί περισσότερο τον Έλληνα πολίτη, αυτό δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Σε ποσοστό 65,8% οι πολίτες απάντησαν σπως η αύξηση τιμών και η ακρίβεια είναι ο νο1 προβληματισμός τους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ακολουθεί με 8,3%, την ανεργία με 6,8%, τα ελληνοτουρκικά με 5%, την εγκληματικότητα με 4,6% και την πανδημία στο 3,1%.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια στα καύσιμα ή στις υπηρεσίες, οι πολίτες δεν φαίνεται να κάνουν διαχωρισμό. Το 54,4% απάντησε ότι τους ανησυχούν και τα δυο ταυτόχρονα. Ένα 15,7% ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες ενώ ένα 22,5% ανησυχεί περισσότερο για τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα.

Στην καίρια ερώτηση για το ποιο είναι το βασικότερο θέμα που θα επηρεάσει την ψήφο, το 63,6% των ερωτηθέντων απάντησε την αύξηση τιμών και την ακρίβεια. Το 7,1% απάντησε την ανεργία ενώ οι επιπτώσεις του πολέμου αποτελούν το πιο σημαντικό θέμα για το 6,1%. Ένα 5,8% δίνει περισσότερη βαρύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το 5,1% να αναφέρεται στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Το 63,3% των πολιτών απάντησε επίσης πως έχει επηρεαστεί πολύ ή πάρα πολύ από την αύξηση των τιμών και αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις ανατιμήσεις των προϊόντων, το 78,8% αναφέρει πως δεν έχει αποτελεσματικότητα.

Αντίστοιχα, σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικός, το 68,3% θεωρεί ότι δεν θα είχε σωστή αντιμετώπιση στο ζήτημα της ακρίβειας.

Η ταυτότητα της έρευνας

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR